Loket Geldzaken en Ondernemers voorziet in behoefte, 246 ondernemers klopten aan

Loket Geldzaken en Ondernemers voorziet in behoefte, 246 ondernemers klopten aan

22 juni 2021 Uit Door admin

Bij het Arnhemse Loket Geldzaken en Ondernemers, dat op 1 juli 2021 precies een jaar bestaat, zijn sinds de start 246 ondernemers geholpen met advies, begeleiding of schulddienstverlening. Het loket is opgezet als een proef voor 1,5 jaar. Die proeftijd loopt nog, maar verantwoordelijk wethouder Martien Louwers voorziet nu al dat financiĆ«le dienstverlening voor ondernemers ook op langere termijn nodig is: “We hadden het idee voor dit loket al voordat de coronacrisis uitbrak. Door corona is tijdige hulp nog harder nodig. We zien dat ondernemers het loket steeds beter weten te vinden, het voorziet echt in een behoefte.”

Geldzaken & Ondernemers is voor ondernemers die privƩ aansprakelijk zijn voor zowel hun privƩ als hun zakelijke schulden. In de meeste gevallen gaat het om ZZP-ers. Het grootste deel van de vragen komt uit de branches horeca & recreatie en persoonlijke dienstverlening. Daarna komen de branches zakelijke dienstverlening, bouw en detailhandel.

Direct in gesprek
Ondernemers kunnen het loket telefonisch of via de mail benaderen met alle soorten van vragen over geld en geldzorgen. Indien gewenst kan meteen een afspraak worden ingepland. Dat gesprek vindt dan zo snel mogelijk plaats, het liefst zelfs op de dag van de aanvraag. Louwers: “we hebben gemerkt dat ondernemers het lastig vinden om hulp te vragen. Als zij dan eenmaal die stap zetten is het van groot belang om echt snel en in gesprek te gaan om mensen verder te helpen.” In het loket krijgt de ondernemer informatie en advies. Is er meer nodig, dan verwijst een medewerker door naar Over Rood of naar Zuidweg en Partners. Over Rood biedt coaching en begeleiding bij alle zaken rondom financiĆ«n. Bij Zuidweg en Partners kan de ondernemer terecht voor schuldhulpverlening. “In de praktijk blijkt dat veruit de meeste ondernemers al geholpen zijn met een advies. Dat betekent dat het Loket Geldzaken en ondernemers ook bijdraagt aan vroegsignalering en preventie. Dat is fijn om te merken”, aldus wethouder Louwers

Van alle aanmeldingen tot nu toe meldt 64% van de ondernemers zich rechtstreeks bij het loket. Veel ondernemers weten het loket dus zelf te vinden. De overige ondernemers zijn doorverwezen via bijvoorbeeld Over Rood, Sociale Wijkteams Arnhem en banken. Ondernemers die een aanvraag indienden voor Tozo of TONK worden op het loket gewezen. De medewerker van het loket Geldzaken en Ondernemers voert de regie op de ondersteuning en houdt contact met de ondernemer en de samenwerkingspartners gedurende het gehele ondersteunings- en/of schuldhulptraject.

Evaluatie
Eind 2021 volgt een uitgebreide evaluatie van de pilot. Er wordt zowel naar de kwantiteit als naar de kwaliteit van de hulp gekeken, en naar de samenwerking tussen de partners. Het loket Geldzaken en Ondernemers wordt in elk geval tot eind 2022 voortgezet.