Lokaal Hitteplan Arnhem: Extra hulp voor 75-plussers bij extreme hitte

Lokaal Hitteplan Arnhem: Extra hulp voor 75-plussers bij extreme hitte

15 juli 2023 Uit Door admin

Op 14 juli was de kickoff van het Arnhemse Lokaal Hitteplan. Wethouder Maurits van de Geijn reikte drinkflessen uit aan zo’n vijfendertig bezoekers van een zangmiddag en een spellenmiddag voor Arnhemse ouderen. Vanaf deze zomer heeft Arnhem namelijk een Lokaal Hitteplan dat speciaal bedoeld is om thuiswonende 75-plussers te helpen bij extreme hitte.

Steeds meer extreme hitte

‘We verwachten de komende jaren in Nederland steeds warmere zomers en meer hittegolven’, aldus wethouder publieke gezondheid Maurits van de Geijn. ‘We weten dat zomers met intense en aanhoudende hitte leiden tot meer gezondheidsklachten en zelfs overlijden. Nederland kent al het Nationaal Hitteplan, dat mensen alert maakt op de gezondheidsrisico’s bij extreme hitte. Daarmee wordt echter niet iedereen bereikt. Vandaar dit lokaal hitteplan, dat wordt geactiveerd zodra het nationale hitteplan van kracht is.’

Hoe werkt het?

Thuiswonende 75-plussers hebben al een brief van de gemeente ontvangen, met daarin adviezen, tips en informatie over wat zij kunnen doen bij langdurig aanhoudende hitte. Bijvoorbeeld water drinken, ook al heb je geen dorst, en opletten met medicijngebruik. Als het eenmaal heet is, dan let de thuiszorg extra op. De thuiszorghulp zet dan bijvoorbeeld water op tafel, doet het zonnescherm naar beneden en zorgt dat voeten en handen gekoeld worden. Ook letten ze extra op klachten en uitdrogingssignalen. Het lokale hitteplan richt zich nu nog voornamelijk op thuiswonende senioren omdat zij bij hitte extra kwetsbaar zijn en niet altijd in staat zijn adviezen zomaar op te volgen. Verzorgingstehuizen hebben zelf al hitteprotocollen waarbij er extra aandacht is voor de bewoners.

Goed burgerschap

De gemeente doet dit niet alleen, maar werkt bij de uitvoering van het lokaal hitteplan samen met sociale partners, zoals welzijnsorganisaties, wijkverpleging, thuiszorg, seniorenverenigingen, woningbouwcorporaties en mantelzorgers. Van de Geijn: ‘Deze mensen komen ook onder ‘normale omstandigheden’ over de vloer bij deze 75-plussers en zijn een logische partner om bij extreme hitte extra op te letten en te helpen.’ Overigens breekt de wethouder ook een lans voor goed burgerschap. ‘Laten we tijdens de zomer wat extra op onze seniore stadgenoten letten en helpen als dat nodig is.’

Meer informatie over het lokaal hitteplan: www.arnhem.nl/hitteplan.

Foto: Wethouder publieke gezondheid Maurits van de Geijn deel drinkflessen uit op een zangmiddag voor senioren (foto: gemeente Arnhem).