Leerlingen brengen gevaren van mensenhandel in beeld op Instagram

Leerlingen brengen gevaren van mensenhandel in beeld op Instagram

7 november 2019 Uit Door admin

Gemeente Arnhem wil het bewustzijn over mensenhandel en het voorkomen van slachtoffers vergroten. Het herkennen van signalen kan levens redden. Met name jongeren zijn kwetsbaar voor deze vorm van criminaliteit. Met een Instagramactie gaan scholieren aan de slag met dit thema. Op die manier maken we samen een vuist tegen mensenhandel.

Criminele uitbuiting is een vorm van mensenhandel, een relatief onbekende vorm. Iemand dwingt hierbij een ander tot crimineel strafbaar gedrag. Jongeren worden bijvoorbeeld gedwongen om als drugskoerier te werken of worden als “katvanger” gebruikt, door bijvoorbeeld op hun naam meerdere telefoonabonnementen af te sluiten.  

Net als bij loverboys zijn de slachtoffers vaak kwetsbare mensen, zoals jongeren. De buit gaat altijd naar de uitbuiter, iemand die macht heeft over het slachtoffer. Dat kan doordat de uitbuiter het slachtoffer onder druk zet. Dat gebeurt door te dreigen met fysiek geweld of te chanteren met het publiek maken van kwetsende informatie.

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Mensenhandel maakt levens kapot. Jongeren zijn extra kwetsbaar voor deze vorm van uitbuiting. Daarom is het zo belangrijk dat leerlingen bewust worden gemaakt van de gevaren van criminele uitbuiting. Het herkennen van mensenhandel is de eerste stap in het voorkomen van slachtoffers.”

#stopmensenhandelnu

Op 7 november start op het Montessori College Arnhem een Instagramactie die twee klassen van het vmbo-t kennis laat maken met criminele uitbuiting. Doel is om de scholieren te informeren over dit onderwerp zodat zij – en hun omgeving – geen slachtoffer worden van deze vorm van mensenhandel. De scholieren plaatsen een video of fotoserie op een speciaal daarvoor gemaakt Instagramaccount.