Koninklijke Erepenning voor handbal- en trimvereniging Uitspanning door Inspanning

Koninklijke Erepenning voor handbal- en trimvereniging Uitspanning door Inspanning

14 september 2022 Uit Door admin

Tijdens de viering van hun 125-jarige jubileum ontving de Arnhemse sportvereniging  U.D.I. afgelopen zondag een Koninklijke Erepenning. De Erepenning werd aan hen uitgereikt door burgemeester Ahmed Marcouch.

 Opgericht in 1896

U.D.I. werd 126 jaar geleden opgericht als gymnastiekvereniging. De vereniging ging in de jaren daarna altijd mee in de behoeften van de leden. Inmiddels is U.D.I. de op een na grootste handbalvereniging van Arnhem. In de beginjaren leverde U.D.I. sporters op die zowel in binnen- als in buitenland opzien baarden. Ondanks mooie sportieve prestaties staat de saamhorigheid en gezelligheid bij de vereniging al jaren op de eerste plaats. Zo organiseert U.D.I. in het clubhuis aan de Vondellaan voor jong en oud activiteiten om leden betrokken te houden.

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘U.D.I. is een vereniging zoals een vereniging bedoeld is. Een verrijking voor het leven van haar leden, in een gedeelde liefde voor de handbalsport maar ook in vriendschap en saamhorigheid, dat bij U.D.I. altijd op één heeft gestaan. Want winnen is mooi, maar sámen winnen is nog veel mooier.’

125 + 1

U.D.I. bestond vorig jaar al 125 jaar maar vanwege corona heeft de vereniging het toen niet groots kunnen vieren. Dit jaar is het op 9, 10 en 11 september feest, waarbij ze vandaag tijdens een bezoek van burgemeester Marcouch de Koninklijke Erepenning ontvingen.

De Koninklijke Erepenning staat symbool voor het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger. Hij wordt verleend aan verenigingen stichtingen, instellingen of sportverenigingen. Een Koninklijke Erepenning kan alleen uitgereikt worden tijdens de viering van een 50-jarig jubileum of een volgend meervoud van 25 jaar. Lees meer over de Koninklijke Erepenning op de website van het Koninklijk Huis.

Koninklijke Erepenning Uitspanning door inspanning (U.D.I)

Uw akte van oprichting liegt er niet om. Op 10 september 1896 zag Uitspanning door Inspanning het levenslicht. Corona gooide een jaar geleden roet in het eten. Maar nu, 126 jaar na de oprichting, is het drie dagen feest vanwege uw 125-jarig jubileum.

De woorden van de Gelderlander, 65 jaar geleden, zeiden toen al genoeg: ‘Arnhem is veel verschuldigd aan deze veelzijdige vereniging’. Nog steeds kan ik mij als burgemeester van deze mooie stad vinden in deze woorden. Want nog steeds bent u een vereniging, zoals een vereniging bedoeld is.

Het is misschien wel uw veerkrachtigheid die u maakt tot de bloeiende vereniging die u vandaag de dag bent. Zo was UDI ooit de oudste atletiekvereniging van Nederland. Maar toen de behoefte van de leden veranderde, veranderde de vereniging mee. En zo is UDI nu de op een na grootste handbalvereniging van Arnhem.

Ondanks mooie sportieve prestaties, u leverde ooit zelfs een scala aan Olympiërs, staat de saamhorigheid en gezelligheid bij u al die jaren al op één. Het is waarschijnlijk de reden dat veel van uw leden een klein leven lang lid blijven. Tuurlijk: trainen is belangrijk en winnen is leuk, maar het mag niet ten koste gaan van alles.

Om zowel jong als oud betrokken te houden organiseert u van alles. Van het jeugdkamp tot UDI culinair en van een avondje Bridgen tot de seizoensafsluiting. Om lid te zijn van UDI hoef je eigenlijk helemaal niet te handballen. Zo is er een handjevol leden dat zelf niet meer traint, maar toch betrokken blijft. Voor veel van uw leden staat UDI dan ook voor veel meer dan alleen een sportvereniging, voor hen staat UDI voor familie en vriendschap.

Beste mensen, sinds de oprichting is Presikhaaf uw thuis, al heel wat jaar traint u in sporthal Kermisland. Nu Kermisland aan vervanging toe is, begrijp ik dat er voor u een spannende tijd aankomt. Ik hoop dat waar u ook terecht komt, het voelt als thuis.