Koningsdag 2018 Arnhem

Koningsdag 2018 Arnhem

19 april 2018 Uit Door admin

Arnhem – Ook dit jaar worden Koningsdag (vrijdag 27 april) en Koningsnacht (donderdag 26 april) weer groots gevierd in Arnhem. Op grote en kleine podia bruist het in de Arnhemse binnenstad en de parken. Op deze pagina vindt u de nodige praktische informatie over deze feestdagen.

Programma Koningsdag
Bent u benieuwd wat er allemaal te doen is? Kijk dan op www.koningsdag-arnhem.nl of volg de Arnhemse Koningsdag op Facebook en Instagram.
Opbouw, start en eindtijden
Vanaf maandag 23 april starten de voorbereidingen in de (binnen)stad. Denk aan de opbouw van podia, versiering van de stad en het plaatsen van toiletvoorzieningen en crowd control schermen.
De festiviteiten zelf beginnen op donderdagavond 26 april (Koningsnacht) om 18.00 uur en op Koningsdag (27 april) om 12.00 uur. Alle buitenactiviteiten, dus ook de muziek, moeten op beide dagen om 00.00 uur stipt stoppen. Daarna kan het feest binnen verder gaan.

Koningsmarkt Arnhem
De Koningsmarkt is dit jaar op een nieuwe locatie, de Zypendaalseweg ! De Zijpendaalseweg zal dit jaar bruisen van gezelligheid en gevuld zijn met marktkramen waar particulieren hun spullen aan de man kunnen brengen.

Wegafsluitingen

Centrum
Zowel tijdens Koningsnacht als Koningsdag is de hele Arnhemse binnenstad, inclusief de Weerdjesstraat, afgesloten voor alle verkeer. Dat is het gebied tussen de Rijn en de centrumring. De afsluiting vindt plaats op donderdag 26 april van 19.00 uur tot 01.00 uur en op vrijdag 27 april van 12.00 uur tot 01.00 uur. Het verkeer wordt hier met borden op gewezen en omgeleid. Verkeersmaatregelen rond het centrum (pdf 2MB)

Zijpendaalseweg
Ook een deel van de Zijpendaalseweg gaat dit jaar dicht voor doorgaand verkeer. Dat komt omdat hier de Koningsmarkt gaat plaatsvinden. De Zijpendaalseweg is van donderdag 26 april 20.00 uur tot vrijdag 27 april 20.00 uur afgesloten tussen de kruising Sonsbeekweg / Zijpendaalseweg en de kruising Zijpendaalseweg / Burgemeester Weertsstraat. Verkeersmaatregelen Zijpendaalseweg (pdf 2MB)

Meer informatie over de Koningsmarkt vindt u op feestengedenkdagen-arnhem.nl.

 

Parkeren
Tijdens Koningsnacht en Koningsdag is een groot aantal straatparkeerplaatsen in de binnenstad niet beschikbaar. Dat geldt ook voor parkeerplaatsen aan De Trans. Daar kan in verband met een evenement niet geparkeerd worden van 23 tot en met 28 april. De parkeergarages in het centrum zijn gewoon open. Met uitzondering van Parkeergarage Rozet aan de Langstraat. Die garage is tijdens Koningsnacht- en dag alleen beschikbaar en bereikbaar voor abonnementhouders.

(Brom)fietsstalverbod
Om de straten vrij te houden voor hulpdiensten mogen op de Korenmarkt, Jansplaats en Jansplein en omgeving geen (brom)fietsen worden geplaatst. Om precies te zijn gaat het om de volgende straten en pleinen: De Duizelsteeg, Hoogstraat, Jansplaats, Jansplein, Janspoort, Jansstraat, Korenmarkt, Korenstraat, Korte Hoogstraat, Molenstraat, Luthersestraat, Munterstraat, Pauwstraat, Rozemarijnsteeg, Tullekenssteeg en Varkensstraat. Verkeerd gestalde (brom)fietsen worden vanaf donderdagavond 26 april, 19.00 uur verwijderd en kunnen pas vanaf 30 april weer opgehaald worden tegen een onkostenvergoeding van 35 euro.

Terrasverbod
Om ruimte te creƫren voor de op- en afbouwwerkzaamheden en de festiviteiten en bezoekersstromen geldt er op de volgende plekken in de stad een terrasverbod:
Van maandag 23 april 2018 tot en met dinsdag 1 mei 2018: Markt, pleinzijde
Van donderdag 26 april 2018 tot en met zaterdag 28 april 2018 06:00 uur: Jansplein, Jansplaats, Korenmarkt, Pauwstraat 1.
Van donderdag 26 april 2018 vanaf 19:00 uur tot en met zaterdag 28 april 2018 06:00 uur: Gele Rijders Plein, Hoogstraat, Jansstraat, Pauwstraat, Korenstraat, Luthersestraat, Mariƫnburgstraat, Nieuwstraat, Markt, Ruiterstraat, Rijnstraat 79, 80, 81, Kleine Oord, Roermondsplein, Eiland.
Van donderdag 26 april 2018 vanaf 21:00 uur: Varkensstraat, Duizelsteeg, Zwanenstraat.
Van vrijdag 27 april 2018 tot en met zaterdag 28 april 2018 06:00 uur: Rijnkade, Duizelsteeg, Varkensstraat, Zwanenstraat, Arke Noachstraat.

Koopavond
Koningsnacht valt dit jaar samen met koopavond. Het is aan de binnenstadondernemers zelf om te bepalen of en wat zij hier mee doen.

Warenmarkt
De vrijdagse warenmarkt in het centrum gaat op 27 april niet door vanwege Koningsdag.

Veiligheid en gezelligheid
Om van Koningsdag en -nacht een gezellig en veilig feest te maken – voor bezoekers en bewoners – worden er tal van maatregelen genomen:
Alcohol-verkoopverbod voor supermarkten en cafetaria’s
Alleen de horeca mag tijdens Koningsnacht en -dag alcohol schenken. Voor ondermeer supermarkten en cafetaria’s geldt een verkoopverbod van alcohol van 18.00 uur op donderdag 26 april tot 06.00 uur op zaterdag 28 april 2018.

NIX18
NIX 18 is het devies tijdens Koningsdag en -nacht. Dat betekent dat onder de leeftijd van 18 jaar geen alcohol wordt verkocht of geschonken.

Glasvrije zone
Het meenemen en achterlaten van glazen door bezoekers zorgt voor veel overlast. Daarom wordt de binnenstad tijdens Koningsnacht en -dag een glasvrije zone.

Tekstschermen en looproutes
Ook dit jaar wordt er weer gebruik gemaakt van tekstschermen voor crowd-control. Hiermee kan het publiek bijvoorbeeld gewezen worden op te volle plekken in de stad. Naast de tekstschermen staan regelaars op drukke punten in de stad om te wijzen op de gewenste looproutes.