Jonge gamers Hackshield gehuldigd voor mensen redden van pishing, spoofing en andere cybercrimes 

Jonge gamers Hackshield gehuldigd voor mensen redden van pishing, spoofing en andere cybercrimes 

27 maart 2023 Uit Door admin

Burgemeester Marcouch: ‘Beveiligen wij ons huis met sloten, kruipen criminelen via onze mobiel naar binnen’.  

Gamer ToTheMax2011 mag zich vanaf vorige week Cyber Agent Veiligheid noemen. Het bewijs daarvoor heeft hij gekregen van burgemeester Ahmed Marcouch. Bawcia glorieerde als tweede, maar de twee ontliepen elkaar nauwelijks. Beide Montessorileerlingen werden bij de game van Hackshield op de hielen gezeten door een kleine driehonderd Arnhemse gamers, allen uit de groepen 6, 7 en 8 die per missie een hoger level verdienden. De kids van 8 tot 12 jaar hielpen allemaal de politie om mensen te redden van pishing, spoofing, hacks en datalekken.  

Offline voeden zij de kinderen op, maar online ligt dat omgekeerd, zeggen hun ouders ontspannen. In het Duivelshuis, aangebouwd aan het stadhuis, kijken oma’s en opa’s goedkeurend toe. Ze hebben de schrik nog in hun benen, vertellen ze in de statige kamer waar Burgemeester en Wethouders elke dinsdag vergaderen. Cybercriminelen probeerden hun bankrekening te plunderen, vertellen zij. Gelukkig zijn zij de dans. De één ontsnapte door bij de poging tot helpdeskfraude nog eens goed te kijken naar de banknummers, de ander ging bij het verzoek om hulp in whatsapp eerst nog eens bedenken wie van de twee dochters het is die om zoveel geld vraagt voor een nieuwe telefoon.  

Wachtwoord 

Burgemeester Ahmed Marcouch hoort het aan, even nadenken blijkt goed te werken. Nu heel Nederland zijn deuren en ramen dubbel en dwars van sloten heeft voorzien, is het aantal inbraken gelukkig flink gedaald. Maar nu kruipt de crimineel doodleuk via je mobiel je broekzak in en wandelt zó het huis in, merkt hij op. Hebben jullie tips voor ons, vroeg Marcouch de gamers. Sterke wachtwoorden, leggen ToTheMax2011 en Bawcia helder uit. Ze weten precies te vertellen hoe die in elkaar zitten. Kijk, dat klinkt overzichtelijk. Marcouch kijkt vrolijk: ‘Gaan jullie dat ook uitleggen aan je klasgenoten?’ Nou en of, daar komen spreekbeurten van!   

Cyber agent 

De politie is blij met de hulp van de gamers en staat met twee man sterk te klappen bij de huldiging van de nieuwe cyber agents. Doel van de game Hackshield, gratis voor kinderen van 8 tot 12 jaar, is de jongste internetgeneratie weerbaar te maken tegen hacken. Besef krijgen van de gevolgen van je daden, daar draait het om. Een twaalfjarige ziet wel wat gebeurt als hij een ruit ingooit op straat, maar ziet niet de schade van een DDoS-aanval in het digitale wilde westen, zo redeneren politie en gemeente. En dat geldt natuurlijk ook voor meisjes.   

Goedheid misbruikt 

Bij Arnhemmers rond de veertig jaar komt oplichting het meeste voor, vooral in de wijken Malburgen, Presikhaaf, De Laar, Schuytgraaf en Rijkerswoerd via Marktplaats en Facebook, constateert de politie. Iets ouder, rond de vijftig jaar krijgen zij veel te maken met phishing en spoofing, eveneens vaak via Marktplaats. Rond de zestig zijn mensen kennelijk nog vatbaarder dan anderen voor de vriend-in-noodfraude veel voor en gepensioneerden worden opgelicht met bankhelpdeskfraude. ‘Schaamt u zich niet voor uw goedheid hoor’, spoort Marcouch zijn gezelschap aan terwijl hij iedereen meeneemt naar zijn werkkamer, ook in het Duivelshuis: ‘Kom het melden bij de politie, dat is ook heel goed, want zo waarschuwt uw andere mensen.’  

Melden bij de politie: 0900-8844; misdaad anoniem: 0800-7000.