Innovatieregeling Cultuur Arnhem ondersteunt 13 aanvragers

Innovatieregeling Cultuur Arnhem ondersteunt 13 aanvragers

30 maart 2022 Uit Door admin

De gemeente heeft 13 aanvragen toegekend in het kader van de tijdelijke subsidieregeling Transitie Cultuur Arnhem 2.0. Directe aanleiding voor de regeling is de coronacrisis, die grote gevolgen heeft voor iedereen die werkt in de culturele en creatieve sector. De regeling is bedoeld om de sector te helpen flexibeler en weerbaarder te worden en zo sterker te staan in een situatie waarin de inkomsten teruglopen of zelfs wegvallen.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: ā€œFijn dat we met deze subsidie vernieuwende initiatieven van de cultuursector kunnen ondersteunen. De gevolgen van de coronacrisis worden nog steeds gevoeld. En ik ben blij te zien dat het veel makers en instellingen is gelukt om zich verder te ontwikkelen en dat zij experimenten aangaan om op nieuwe manieren publiek te bereiken. Arnhem is een cultuurstad en dit zorgt ervoor dat we met elkaar de cultuursector een nieuwe boost geven, voor de makers en voor publiek!

De regeling bestaat uit drie deelregelingen. Deze richten zich op nieuwe of andere vormen van publieksbenadering, onder andere met behulp van digitalisering, en het onderzoeken van nieuwe verdienmodellen en afzetmarkten. Ook is er een deelregeling voor initiatieven die samen willen werken om hun organisaties, faciliteiten en middelen efficiƫnter en effectiever te gebruiken en zo samen een professionaliseringsslag te maken. Vorig jaar heeft al een eerste ronde van de tijdelijke subsidieregeling plaatsgevonden.

Deelregeling Innovatie in productie en innovatie GROOT
Binnen de deelregeling Innovatie in productie en innovatie GROOT krijgt Muziektheater Rood Mos uit Arnhem met Bureau Wijland uit Nijmegen een bijdrage voor een gezamenlijke productie (werktitel ā€˜Coconelli & Coā€™) die in 2023 zal plaatsvinden. Zij maken deze voorstelling met een cultureel divers samengestelde groep schrijvers en kunstenaars, die soms elkaars taal niet spreken. De aanvragers hopen zo een methodiek te ontwikkelen voor inclusieve maakprocessen, die ook anderen kunnen gebruiken. Stichting Sneeuwvonk, de producent van de projecten van het Arnhemse kunstenaarscollectief  DeJonge&DeWitte, krijgt een bijdrage voor het project ā€˜Wondersporenā€™. Met deze digitale werkplaats en platform onderzoekt DeJong&DeWitte de toepassingsmogelijkheden van het digitale medium binnen theater.

Deelregeling Innovatie in productie en innovatie KLEIN
Binnen de deelregeling Innovatie in productie en innovatie KLEIN heeft Blond & Cynisch, een collectief van drie makers die in 2021 afstudeerden aan de Arnhemse Toneelschool (ArtEZ), een bijdrage gekregen voor een voorstelling, getiteld ā€˜Sturmpjeā€™. Deze voorstelling wordt gespeeld in een horecalocatie op festival Hoogte80 en is experimenteel van karakter. De horecabezoekers weten vooraf niet wat er gaat gebeuren en kunnen de voorstelling zelf beĆÆnvloeden. Stichting Reframing HERStory Art Foundation krijgt subsidie voor een project dat de bewustwording van en educatie over het koloniale en slavernijverleden in Gelderland wil bevorderen. Ze doet dit samen met educatieve kunstzinnige opleidingen, waar met semi-professionals en professionals in opleiding wordt gewerkt.

Deelregeling Samenwerkingsverbanden en professionalisering
Ontwerp Platform Arnhem (OPA) krijgt uit deze regeling samen met Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) een subsidie om verder te professionaliseren. Zij willen samenwerken op het vlak van bestuur, programma, organisatorisch vlak en het effectief gebruiken van materialen en middelen. Ook muziektheater De Plaats krijgt samen met Kompagnie Kistemaker en Schakel025 een bijdrage uit de regeling. Zij delen op dit moment al een locatie en willen met de subsidie hun ruimte beter geschikt maken om daar zelf te werken en om een plek te geven aan andere makers. Ze willen zo een broedplaats laten ontstaan waar ook uitwisseling plaatsvindt.

Er is 361.435 euro toegekend aan deze 13 initiatieven. In totaal waren er 20 aanvragen ingediend. De aanvragen die zijn afgewezen sloten minder aan bij de doelstelling van de regeling of kregen een negatieve beoordeling. De aanvragers zijn hierover geĆÆnformeerd.