Inloopmoment omgevingsplan Binnenstad en Singels

Inloopmoment omgevingsplan Binnenstad en Singels

25 maart 2022 Uit Door admin

Op maandag 4 april 2022 nodigt de gemeente Arnhem bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en alle andere geĆÆnteresseerden uit om het ontwerp-omgevingsplan ‘Binnenstad en Singelsā€™ in te zien. Dit inloopmoment is in het stadhuis in de Walburgiszaal. U kunt tussen 16.00 en 22.30 uur langskomen.

Tijdens de inloop informeren medewerkers van de gemeente Arnhem u over het ontwerp-omgevingsplan en het proces dat daar bij hoort. Ook heeft u de mogelijkheid om het plan (digitaal) in te zien. Vanaf vrijdag 25 maart (niet eerder) kunt u het plan ook zelf inzien via de website ruimtelijkeplannen.nl.  

Waarom een omgevingsplan voor de binnenstad? 
Onze binnenstad is de afgelopen jaren flink veranderd. Niet alleen van uiterlijk maar ook wat betreft functies. We zien minder winkels en meer horeca en cultuur. Daarnaast wordt de stad steeds groener en aantrekkelijker om in te wonen. Ook de coronacrisis heeft de afgelopen 2 jaar een grote invloed gehad op de binnenstad. Deze ontwikkelingen vragen om een nieuw omgevingsplan zodat de binnenstad zich in een goed evenwicht kan blijven ontwikkelen. 

Wat is een omgevingsplan? 
Een omgevingsplan lijkt op een bestemmingsplan maar gaat nog een stapje verder. In een omgevingsplan zie je niet alleen welke functies mogelijk zijn en wat je mag bouwen maar het omgevingsplan neemt ook andere thema’s mee. Denk bijvoorbeeld aan de transformatie van winkelpanden, monumenten, welstand, klimaat, archeologie en water.

Op 1 januari 2023 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. We zijn dan als gemeente verplicht om een omgevingsplan op te stellen en kunnen geen bestemmingsplannen meer maken. De gemeente Arnhem ziet veel voordelen in een omgevingsplan. Daarom wachten we niet op de wet, maar maken we nu al een omgevingsplan voor de binnenstad. 

Hoe is het ontwerp-omgevingsplan tot stand gekomen? 
In overleg met het Platform Binnenstad Arnhem heeft hebben we als gemeente de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwerp-omgevingsplan. Daarnaast is in 2020 het concept-omgevingsplan naar buiten gebracht. Toen heeft iedereen het plan kunnen lezen en een reactie kunnen geven. Deze reacties zijn meegewogen bij het opstellen van dit ontwerp-omgevingsplan. 

Meer weten?
Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact op met Klaas van Haaften via 06 46158372 of klaas.van.haaften@arnhem.nl.

foto: ruimtelijkeplannen.nl