Hubert Bruls voorzitter Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen

Hubert Bruls voorzitter Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen

15 januari 2021 Uit Door admin

In zijn eerste vergadering heeft het algemeen bestuur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen Hubert Bruls benoemd tot voorzitter. Lucien van Riswijk (burgemeester Zevenaar) is benoemd tot vice-voorzitter. Samen met Helga Witjes (wethouder Lingewaard) vormen Bruls en Van Riswijk het dagelijks bestuur

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is een samenwerking tussen 18 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Deze samenwerking gaat plaats vinden op basis van een gemeenschappelijke visie en aan de hand van een regionale agenda met vijf grote opgaven. Visie en regionale agenda is   door de deelnemende gemeenten vastgesteld.

Samenwerking
Bruls vindt de samenwerking aan de hand van opgaven van groot belang voor de toekomst van de regio. “Alleen door de handen ineen te slaan, kunnen we de grote uitdagingen die voor ons liggen oppakken. Ik proef een grote bereidwilligheid bij zowel de steden als de kleinere gemeenten om de samenwerking te versterken en als Ć©Ć©n regio naar buiten te treden. Dit laatste is enorm belangrijk als het gaat om invloed op de agenda’s van Den Haag en Brussel. Het is prachtig dat we nu van start kunnen gaan en ik ben zeer gemotiveerd om als voorzitter, samen met alle partners een succes van de Groene Metropoolregio te maken.”

Goud in handen
Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem en voormalig voorzitter van de regio, heeft deze stap aangemoedigd. “Er valt bij ons veel te winnen tegen onverdiende armoede, onterechte woningnood en verwaarloosde wijken. Met maar liefst achthonderdduizend mensen om ons heen, in dit prachtige gebied vol natuur, cultuur en kennis, hebben wij als achttien gemeenten goud in handen voor een prachtig aanbod dat precies de vinger legt op waar wij goed in zijn en wat goed is voor heel Gelderland, heel Nederland en heel Europa. Wij hebben het over onze groene innovaties, slimme duurzaamheid, uitvindingen voor onze gezondheid en de gastvrije ontspanning. Dus laten wij elkaar mobiliseren om met het bedrijfsleven en de kenniswereld onze kansen waar te maken.ā€

Samenwerkingsverband
De Groene Metropoolregio is een samenwerkingsverband van 18 gemeenten (Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Mook en Middelaar, Lingewaard, Montferland, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar). De gemeente Beuningen besluit eind januari over deelname.

De regio is met bijna 800.000 inwoners en een regionaal product van 27 miljard euro een sterke stedelijke regio. In de gezamenlijk ontwikkelde visie kiest de regio voor groei met behoud van een ontspannen leefkwaliteit.

Bijschrift foto:
Het nieuwe bestuur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en de voormalig voorzitter van de regio Arnhem-Nijmegen

Van links naar rechts: Lucien van Riswijk, vice-voorzitter en burgemeester Zevenaar, Hubert Bruls, voorzitter en burgemeester Nijmegen, Ahmed Marcouch oud-voorzitter en burgemeester Arnhem, Helga Witjes, lid dagelijks bestuur en wethouder Lingewaard.