Gemeente gaat 40% minder CO2 uitstoten

Gemeente gaat 40% minder CO2 uitstoten

30 oktober 2019 Uit Door admin

Wethouder Jan van Dellen heeft woensdagmiddag in Den Haag een estafettestokje in ontvangst genomen waarmee symbolisch het startschot is gegeven voor een verdere verduurzaming van de gemeentelijke bedrijfsvoering. Arnhem heeft als stad forse ambities als het gaat om duurzaamheid en wil als organisatie het goede voorbeeld geven. Het doel is om de CO2 uitstoot de komende vijf jaar te reduceren met 40%.

Wethouder bedrijfsvoering Jan van Dellen: “Als overheid vragen we nogal wat van onze inwoners en het bedrijfsleven als het gaat om energiebesparing en verduurzaming. Dan lijkt het me niet meer dan logisch dat je als gemeentelijke organisatie zelf het goede voorbeeld geeft. Daarom hebben we onszelf ten doel gesteld onze bedrijfsvoering nog meer te verduurzamen. Onze gemeentelijke gebouwen worden nog beter geĆÆsoleerd en waar mogelijk voorzien van zonnepanelen. Ook stimuleren we onze medewerkers om zoveel mogelijk de (elektrische) fiets of het openbaar vervoer te pakken voor het woon- werkverkeer of een dienstreis. Ons wagenpark willen we ook nog schoner en groener maken bijvoorbeeld door de aanschaf van elektrische en waterstof-elektrische auto’s.”

CO2 prestatieladder

Om de verduurzamingsoperatie goed te kunnen volgen gaat Arnhem zich laten certificeren. Daarvoor is een landelijk instrument beschikbaar: De CO2 prestatieladder. Hoe hoger je op die ladder klimt hoe beter je jouw CO2-uitstoot in beeld hebt.  Arnhem wil zich eind dit jaar laten certificeren voor trede 3 van de ladder. Trede 5, de hoogste trede, wil Arnhem in 2023 realiseren.                                          

Footprint

In aanloop naar de certificering heeft Arnhem uitgerekend hoeveel CO2 de gemeentelijke organisatie* nu uitstoot. Dat blijkt op jaarbasis 5.387 ton CO2 te zijn. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 673 gemiddelde huishoudens in Nederland. Verwarming en elektriciteitsverbruik blijken de grootste veroorzakers te zijn van de uitstoot. Daar valt dus nog veel te winnen.

* onder de gemeentelijke organisatie wordt in dit geval verstaan, gemeente Arnhem, Sportbedrijf Arnhem en Scalabor