Gemeente Arnhem zorgt voor een cultureel jongerenprogramma dat gratis te bezoeken is

Gemeente Arnhem zorgt voor een cultureel jongerenprogramma dat gratis te bezoeken is

6 september 2023 Uit Door admin

Vanaf de tweede helft van het schooljaar 2023/2024 kunnen Arnhemse jongeren tussen de 12 en 18 jaar gebruik maken voor een speciaal voor hen gemaakt cultuuraanbod. Daarbij kunnen ze die culturele activiteiten gratis bezoeken. De gemeente Arnhem maakt hier € 200.000,- per jaar voor vrij. Met dit specifieke aanbod en het ontdoen van kosten wil de gemeente cultuur aantrekkelijk maken voor jongeren in de hele stad. Geld mag niet de reden zijn dat jongeren niet naar een voorstelling kunnen. En het programma wordt specifiek gemaakt door een jongerenprogrammeur om de drempel nog lager te maken.

Cultuur voor iedereen

In het resterende deel van 2023 wordt een programmeur aangesteld die het programma samen gaat stellen. Vanaf de lente van 2024 hoopt de gemeente Arnhem samen met culturele instellingen te kunnen starten met het gratis aanbod. Ruim 10.500 jongeren komen hiervoor in aanmerking. Cathelijne Bouwkamp, wethouder Cultuur: “We willen dat zoveel mogelijk jongeren naar cultuur kunnen. Cultuur kan op zijn best een spiegel zijn, erkenning geven of juist shockeren. Hoe dan ook, cultuur zorgt ervoor dat je aan het denken wordt gezet. En dat gunnen we elke Arnhemse jongere. Daarnaast is het ook ontzettend goed om eens naar een voorstelling te zijn geweest. Dat maakt het voor hen, zelf als ze later volwassene zijn, het makkelijker om nog eens te gaan.”

De culturele activiteiten worden gedurende het hele jaar buiten schooltijd georganiseerd. Zowel bestaande als nieuwe activiteiten komen hiervoor in aanmerking.

Divers en gericht op jongeren

Tijdens een onderzoek kwam naar voren dat vooral bij jongeren meer behoefte is aan een passend cultureel programma. Daarom ligt de focus op deze doelgroep. Een jongerenprogrammeur gaat het programma samenstellen, waarbij deze programmeur zich zal richten op de interesses van jongeren. Het jaarprogramma krijgt een diverse invulling, zodat zoveel mogelijk jongeren zich aangesproken voelen tot de activiteiten. Een belangrijke opdracht van de jongerenprogrammeur is ook om met jongeren in gesprek te gaan om een zo’n aantrekkelijk mogelijk programma te maken.