Gemeente Arnhem krijgt bewegend bos

Gemeente Arnhem krijgt bewegend bos

17 mei 2024 Uit Door admin

De komende twee jaar zijn er meerdere groepen bomen in bakken te vinden die door de stad heen verplaatst worden. Met dit tijdelijke en verplaatsbare bos kunnen Arnhemmers ervaren wat een groene buitenruimte doet. De bomen komen op plaatsen waar bewoners, ondernemers of de gemeente zelf het idee hebben dat ze iets toevoegen aan de leefbaarheid. Zijn Arnhemmers blij met bomen op die plek? Dan kijkt de gemeente wat ze kan doen om de plek blijvend te vergroenen.

Wethouder groen en klimaatadaptatie Cathelijne Bouwkamp: “Met dit bewegende stadsbos maken we de groenste stad van Nederland nóg groener. Dit doen we om onze stad te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hete dagen en zware regenval. Maar we doen het natuurlijk vooral voor de Arnhemmers. Want meer groen nodigt uit om méér naar buiten gaan. De schaduw brengt ons verkoeling op warme dagen én bomen zorgen voor schonere lucht. Uiteindelijk willen we van bewegende bomen naar vaste bomen. En op plekken waar het nu nog vooral grijs is, is het bewegende stadsbos een mooie eerste stap om te laten zien hoeveel goeds groen ons brengt.”

Groenere omgeving ervaren

Met het bewegende bos kunnen Arnhemmers ervaren wat groen doet voor de leefbaarheid maar bijvoorbeeld ook voor de doorstroming van verkeer op een plek. Het Bewegend Bos sluit daarnaast mooi aan bij de ambitie van de gemeente om te voldoen aan de 3-30-300 regel: vanuit elke woning drie bomen zichtbaar, 30% van een wijk valt in de schaduw van een boom en vanuit elke woning binnen 300 meter afstand een parkje.

Vanaf mei 2024 op het Johnny van Doornplein

Het Bewegende Bos is vanaf halverwege mei 2024 als eerste te vinden op het Johnny van Doornplein in de binnenstad. Dit plein wordt binnenkort vernieuwd. Met het Bewegend Bos krijgen Arnhemmers een idee van hoe het plein er met meer groen uitziet.

De gemeente Arnhem is aan de slag gegaan met de komst van het Bewegend Bos na een motie in de gemeenteraad van GroenLinks, Arnhem Centraal en Volt. Er wordt ruim €132.000 euro uit het klimaatadaptatiefonds voor vrij gemaakt.