Gelderland-Midden: 100 uitrukken, geen grote incidenten

Gelderland-Midden: 100 uitrukken, geen grote incidenten

1 januari 2022 Uit Door admin

ARNHEM- Deze tweede jaarwisseling tijdens de coronacrisis was een reguliere Oud & Nieuw voor de hulpdiensten. De brandweer rukte 100 keer uit, vooral voor buitenbranden, zoals containers, afval, rommel en vreugdevuurtjes. Vorig jaar rukte de brandweer 90 keer uit.  

In de meeste gevallen was er sprake van (kleine) buitenbranden, autobranden en caravanbranden. Ook was er een aantal gebouwbranden in de regio. In Wekerom is twee maal geprobeerd een groot leegstaand pand aan te steken, maar door snel ingrijpen van de brandweer is dit voorkomen.

De ambulancezorg in Gelderland-Midden kreeg te maken met enkele meldingen vanwege vuurwerk. Bij een ongeluk met zwaar vuurwerk in Kootwijkerbroek, zijn twee jongens gewond geraakt. Een van hen raakte zijn hand kwijt. In Duiven is een aantal mensen nagekeken door ambulancemedewerkers nadat er kindervuurwerk was ontbrand in huis.

Er heeft geen agressie tegen onze hulpverleners plaatsgevonden. In media werd gesuggereerd dat brandweerlieden tijdens inzetten in Lunteren en Kootwijkerbroek werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Dat was niet het geval.

Reportage
Burgemeester Ahmed Marcouch is de hele nacht met de hulpdiensten mee op pad geweest. Teleurgesteld over het vele vuurwerk; ‘asociaal’, zei hij vanochtend in het journaal van RTL. Tegelijk zag hij deze nacht ook mensen die juist wel degelijk heel sociaal andermans vuurwerkafval aan het opvegen waren. Vanavond is bij RTL een reportage te zien die vannacht is gemaakt in de Eusebiustoren en in Klarendal op straat.

Waakzaam en vakkundig 
Ahmed Marcouch, voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, bedankt namens de burgemeesters van Gelderland-Midden voor alle deskundige inzet, zowel van de beroepshulpverleners als van de vrijwillige helpers: ā€œDe hele nacht heb ik hen aan het werk gezien, waakzaam op de post en vakkundig erop uit naar de meldingen. Doordat zij de hele nacht paraat op de post waren en vakkundig in moordtempo van hot naar her trokken om alle meldingen op te lossen, konden onze bewoners thuis veilig de jaarwisseling vierenā€.