Geen mens mag bezit zijn van een ander mens. Geen mens. Nu niet, nooit

Geen mens mag bezit zijn van een ander mens. Geen mens. Nu niet, nooit

6 juli 2022 Uit Door admin

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft door het Koninkrijk der Nederlanden. Voor de tweede keer stond Arnhem stil bij deze historische gebeurtenis tijdens een herdenking in Sonsbeek met sprekers Barbara Esseboom en burgemeester Ahmed Marcouch.

 Arnhemmers werden vanaf 15:00 welkom geheten door Barbara Esseboom van Comité 30 juni – 1 juli. Tijdens de twee minuten stilte om 16:00 was op de Ronde Weide alleen nog het zachte geruis van de bomen te horen. Hierna klonk The Last Post, met een erehaag van politie en defensie. De herdenking werd met zang en gebed door het Wereldvrouwenkoor begeleid.

Ahmed Marcouch: “Het is pijnlijk hoe nazaten van de slavernij na het verbreken van de ketens vierhonderd jaar later nog steeds met achterstanden kampen. We moeten wereldwijd af van de illusie dat een eigen bevolkingsgroep superieur is aan anderen. Vooruitgang hierin bereiken wij niet door af en toe een klap uit te delen, maar door dagelijkse opvoeding, vanaf de wieg. Want opvoeden betekent alles. Voor onze beschaving, voor onze humaniteit.”

 Herdenken en erkennen

Namens gouverneur Jonathan Johnson van Saba was Gerald Simmons aanwezig. Simmons: “Tot op de dag van vandaag zijn de effecten van slavernij en dit donkere stuk uit de Nederlandse geschiedenis zichtbaar op Saba. Het is mooi om te zien hoe de stad Arnhem het verleden herdenkt en erkent en deze dag viert.”

 Zwarte bladzijde

Tijdens de herdenking vertelde de burgemeester van Arnhem over het glas-in-lood van de burgemeester Pels Rijcken in zijn werkkamer. “De zwartste pagina ooit geschreven is een brandmerk in een raam in mijn werkkamer. Glas-in-lood met het familiewapen van burgemeester Pels Rijcken, als erfenis van één van mijn voorgangers.”. Pels Rijcken was van 1872 tot 1884 burgemeester van Arnhem, de oud-burgemeester heeft een koloniaal verleden in Suriname en Nederlands-Indië. Gemeente Arnhem gaat onderzoek doen naar de rol van de gemeente in de slavernij en werkt daarnaast mee aan een monument.

 De hele toespraak van burgemeester Ahmed Marcouch is te vinden op arnhem.nl.