Gastles Marcouch op ROC Rijn IJssel, al doende hindernissen overwinnen

Gastles Marcouch op ROC Rijn IJssel, al doende hindernissen overwinnen

23 november 2021 Uit Door admin

Marketing van Holland door mijn vader, zo ben ik in feite naar Nederland gekomen, zegt burgemeester Ahmed Marcouch gekscherend tegen ROC-docent Maribel Cedeño Parada en haar teamleider Sanaz Ahmadpour op weg naar de klas marketingcommunicatie. Vader Marcouch was een dermate grote Hollandpromotor bij zijn familiebezoeken terug in Marokko, dat zijn kinderen achter zijn keurige kostuum de belofte van een nog mooie wereld gingen vermoeden. De kunst van marketingcommunicatie, grijnst Marcouch. Dit had hij graag al vroeg willen leren, vertelt hij als gastdocent de studenten marketingcommunicatie in het leerpaleis van Rijn IJssel: ‘Werkgevers willen geen sollicitanten die verlegen naar hun schoenen staren zoals de Marokkaanse deugd mij aanleerde’ zegt hij over zijn vroege mislukte sollicitaties, ‘zij zoeken mensen die contact maken, als teken dat jullie als nieuwe collega’s in het team gaan passen.’  

Zo begint de gastles. Onderwerp: hoe hindernissen te overwinnen, om te beginnen in de loopbaan? De hindernissen zijn er, weet de voormalig agent die bij de politie letterlijk moest leren de hindernisbaan te nemen binnen de gestelde tijd. Marcouch luisterde goed naar de aanwijzingen van de trainer die langs kant stond; dat hielp, maar hij moest wel zélf de horden nemen, dus oefende hij maanden en maanden. De sociale vaardigheden leerde Marcouch uit een boekje dat hij bij warenhuis Vroom en Dreesman kocht en uitprobeerde bij de werkoverleggen: interesse tonen door aantekeningen te maken en luisteren door vragen te stellen. Mooi dat de school dit biedt: langs de wanden aan de Arnhemse Middachtensingel hangen de logo’s van de bedrijven die werken met de studenten van Rijn IJssel.  


Sterk dankzij wortels 

Maar moeten de studenten zich dan zo aanpassen dat ze zichzelf niet meer zijn? Juist niet, zegt Marcouch, ‘Onderschat niet hoe veelzijdig je zelf al bent: met al je verschillende wortels ben je als een boomstam waarin alle wortels samenkomen; juist dat maakt je sterk. Dus hak ze niet af, anders ga je bij de eerste de beste storm al scheef hangen’. Bij de combinatie van tegenwind met Marcouch denken de studenten meteen aan Wilders. Die stond meteen in Arnhem, beaamt Marcouch: ‘Arnhem wordt Arnhemistan stelde Wilders’. De klas schiet in de lach. Waarom is Marcouch burgemeester geworden, is hun grote vraag. Kwestie van ‘giving back’ zegt Marcouch met de noeste havenarbeider Lech Walesa voor ogen, die premier van Polen werd: ‘Arnhem brengen wat deze stad nodig heeft, dus woningen als jullie uit huis gaan en de veiligheid om eerlijk je geld te kunnen verdienen met een mooie opleiding’.  

En wat ze zeker niét moeten doen? Veel te veel mensen zitten hun hele leven te wachten, zegt Marcouch: ‘Niet wachten op de docent, niet wachten op de werkgever, bereid je voor, ga erop af en oefen.’  


Open dag vrijdag 26 november 16 – 20 uur 

Studenten in spé kunnen enkele MBO-opleidingen Rijn IJssel komen bezoeken. Eén ouder of voogd mag mee. Aanmelden? Eerst op de site het vakgebied kiezen, dan de opleiding en het tijdslot. Check voor de tweede opleiding de reistijd, want de 160 opleidingen zijn verdeeld over meer dan twintig vestigingen in Arnhem en omgeving. 

 https://www.rijnijssel.nl/aanmelden-open-dag-november/aanmelden-locatie/