Extra naschoolse activiteiten voor een kansrijke ontwikkeling van jongeren

Extra naschoolse activiteiten voor een kansrijke ontwikkeling van jongeren

20 december 2022 Uit Door admin

Vijf scholen in Arnhem-Oost gaan gezonde maaltijden serveren aan alle leerlingen. De gemeente maakt de komende drie jaar geld vrij om dit op vijf scholen in kwetsbare wijken in Arnhem Oost te realiseren. Daarnaast voeren elf scholen – ook in Arnhem-Oost – permanent de ‘Rijke Schooldag’ in. Deze scholen bieden hun leerlingen extra naschoolse activiteiten aan, zodat zij zich beter kunnen ontwikkelen en vervolgens kansrijker zijn in de maatschappij. Dat heeft het college van B&W vorige week geschreven in een brief aan de raad.

 

Pedagogische wijk
Beide initiatieven maken deel uit van de aanpak ‘pedagogische wijk’. Dat is een integrale aanpak om jongeren in kwetsbare wijken te helpen in hun ontwikkeling en zichzelf daardoor optimaal kunnen ontplooien, vooral door ze een veilige en stimulerende omgeving te bieden. Daarbij werkt de gemeente samen met bijvoorbeeld scholen, jongerenwerkers, en sportverenigingen en vele anderen die op een of andere manier een rolmodel voor jongeren zijn of die een rol spelen in hun opvoeding.

 

Schijf van vijf
Wethouder onderwijs Nermina Kundić: ‘Steeds meer jongeren in kwetsbare wijken ontbijten of lunchen ongezond of helemaal niet meer. Dat staat een goed ontwikkeling in de weg. Gezonde voeding speelt immers ook een rol om goed en geconcentreerd te kunnen leren.’ Vijf scholen (de Hugo de Grootschool, het Mozaïek, de Johannesschool, de Paulusschool en het Olympuscollege) gaan de komende jaren hun leerlingen een gezonde maaltijd bieden. Dat kan een ontbijt, lunch of zelfs een avondmaaltijd zijn. Deze maaltijden voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum en bestaan uit producten van de ‘schijf van vijf’. Bij het bieden van deze gezonde maaltijden wordt bovendien samengewerkt met lokale partijen uit te wijk.

 

Rijke Schooldag
Naast de gezonde maaltijden, voeren elf scholen de ‘Rijke Schooldag’ in. Dat betekent dat zij hun leerlingen buiten het reguliere onderwijsprogramma extra naschoolse activiteiten aanbieden. Het gaat met name om sport-, kunst- en cultuuractiviteiten. Afgelopen jaar werd daar al een pilot mee gedaan, die succesvol is verlopen. ‘Zo krijgen kinderen ook na afloop van school extra gelegenheid zich verder te ontwikkelen op andere vaardigheden naast het onderwijs’, legt Kundić uit. Het Rijk ziet Arnhem als een voorloper op dit gebied en heeft daarom voor 2023 circa € 600.000 subsidie toegekend voor elf scholen in Arnhem-Oost. Arnhem reserveert hiervoor zelf jaarlijks € 500.000 de komende drie jaar.

 

Arnhem Oost Aanpak
De pedagogische wijk maakt deel uit van de Arnhem Oost Aanpak. Dat is een grootschalige samenhangende aanpak van stadsvernieuwing waarbij de woningbouwplannen en de verduurzamingsopgave hand in hand gaan om de leefbaarheid van de wijken en de kwaliteit van leven van onze inwoners te verbeteren. Met deze doelgerichte en samenhangende aanpak krijgen de wijken in het oosten van onze stad het commitment en de aandacht die ze verdienen. Zodat kinderen en jongeren in een veilige en kansrijke omgeving opgroeien.