Einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject voor inwoners van Arnhem

Einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject voor inwoners van Arnhem

20 januari 2023 Uit Door admin

Meldingen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) van Arnhemmers die uit de schulden zijn gekomen, worden sneller verwijderd. De gemeente Arnhem volgt hiermee de vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zij besloten eind vorig jaar tot een kortere BKR-registratie. Het college nam deze beslissing na vragen van de Arnhemse fractie van DENK.

 

Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks: “Na een langdurig schuldentraject willen mensen verder met hun leven. Een BKR-registratie werpt hierbij onnodig hoge drempels op. Mensen blijven daardoor nu nog vijf jaar langer last houden van de schulden die zij al lang achter zich hebben gelaten. Terwijl zij juist een schouderklopje verdienen in plaats van een kruisje achter hun naam.”

 

Zes maanden

Iedereen in Nederland die schulden heeft gehad wordt geregistreerd in het BKR-register. Ook als je succesvol een schuldhulptraject hebt afgerond, blijft die registratie nog vijf jaar staan. Bij mensen die lange tijd veel moeite hebben gedaan om juist uit de schulden te komen, kan deze registratie enorm in de weg zitten. Bijvoorbeeld wanneer ze een woning willen kopen of huren of een telefoonabonnement willen afsluiten. Door de BKR-registratie in te korten staan Arnhemmers in plaats van vijf jaar straks nog maar zes maanden geregistreerd. De komende tijd maakt gemeente Arnhem afspraken hierover met de Arnhemse uitvoerders van schuldregelingen PLANgroep en Kredietbank Nederland.

 

Landelijk regelen

De gemeente Arnhem staat al langer achter het inkorten van de BKR-registratie. Afgelopen jaren heeft de gemeente Arnhem er samen met andere gemeenten voor gepleit om de werkwijze van het BKR landelijk aan te passen. Door nu net als de vier grootste steden van Nederland te kiezen om de BKR-registratie zelf in te korten, hoopt de gemeente dat het idee om het landelijk te regelen kracht wordt bijgezet. Wethouder Mark Lauriks: “Ik ben blij dat wij er in Arnhem voor kiezen om de BKR-registratie zelf in te korten. Maar ik hoop dat dit ook een signaal is om landelijk voor iedereen betere afspraken te maken. Want je wil dat nergens in Nederland mensen met afbetaalde schulden onnodig lang in de wachtkamer moeten blijven zitten terwijl ze weer vooruit willen kijken en willen werken aan hun toekomst.”