Driekwart van Arnhemse woningen beschermd tegen opkopers

Driekwart van Arnhemse woningen beschermd tegen opkopers

26 januari 2022 Uit Door admin

Bijna driekwart van de Arnhemse koophuizen moet beschermd worden tegen opkopers. Dat staat in het voorstel dat het college van B&W vandaag naar de gemeenteraad stuurt. Deze opkoopbescherming betekent dat iemand die een huis kopt, er ook zelf in moet gaan wonen. Zo’n huis mag niet worden verhuurd. De opkoopbescherming geldt voor huizen in de meeste Arnhemse wijken, met een WOZ-waarde tot €325.000.

Koper moet er zelf gaan wonen
Door de opkoopbescherming hebben starters op de woningmarkt meer kans om een woning te kopen, omdat deze huizen niet meer kunnen worden gekocht door investeerders die ze willen verhuren. Arnhem volgt hiermee nieuwe landelijke regels, die sinds 1 januari 2022 gelden. Als de raad in februari het voorstel goedkeurt, behoort Arnhem tot de eerste Nederlandse steden die opkoopbescherming invoert. Volgens de landelijke regels mogen woningen die onder de opkoopbescherming vallen en die worden verkocht, de eerste vier jaar dan niet worden verhuurd. Woningen die voor het ingaan van de nieuwe regels al meer dan zes maanden verhuurd werden, mogen dat blijven als ze worden verkocht.

Starters helpen
‘Met deze maatregel wordt het voor startende kopers minder moeilijk om een woning te kopen’,  aldus wethouder wonen Ronald Paping. ‘Het zorgt voor wat minder krapte op de woningmarkt. Het is ook beter voor de leefbaarheid van een wijk.’ Verhuurders gebruiken de woning vaak alleen als bron van inkomsten en hebben geen binding met de buurt of wijk. Soms zijn panden zeer slecht onderhouden. ‘Ook blijkt dat de huren van zulke woningen vaak snel stijgen. Daardoor wordt het voor inwoners steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden.’

Bijna driekwart van alle woningen beschermd
De opkoopbescherming geldt voor huizen met een WOZ-waarde van maximaal €325.000; deze grens wordt jaarlijks geïndexeerd. De verkoopwaarde ligt doorgaans hoger dan de WOZ-waarde. Opkoopbescherming geldt dan voor de meeste Arnhemse wijken, namelijk Arnhemse Broek, Centrum, De Laar, Elderveld, Elden, Geitenkamp, Heijenoord/Lombok, Klarendal, Malburgen-Oost (Noord), Malburgen-Oost (Zuid), Malburgen-West, Monnikenhuizen, Presikhaaf-Oost, Presikhaaf-West, Rijkerswoerd, Schuytgraaf, Spijkerkwartier, St. Marten/Sonsbeek-Zuid, Velperweg e.o. en Vredenburg/Kronenburg. In totaal gaat het om ongeveer driekwart van alle koophuizen in Arnhem. De landelijke regels staan alleen opkoopbescherming toe voor goedkope en middeldure woningen in wijken waar de gemeente kan aantonen dat het opkopen van woningen leidt tot zoveel schaarste dat starters nauwelijks kans maken op een woning. Of als de leefbaarheid van de wijk erdoor onder druk komt te staan.

Uitzonderingen
Op de regels zijn enkele uitzonderingen. Een verkochte woning kan wel verhuurd worden aan een eerste- of tweedegraads familielid. Ook als een huiseigenaar een periode in het buitenland wil verblijven, mag hij zijn woning verhuren. Dat kan voor maximaal één jaar. Ook verhuur van een woonruimte, die onlosmakelijk verbonden is met een bedrijfsruimte, winkel of kantoor blijft mogelijk. Voor al deze uitzonderingen moeten huiseigenaren wel een vergunning aanvragen.