Drie viaducten in Arnhem krijgen naam van omgekomen militairen

Drie viaducten in Arnhem krijgen naam van omgekomen militairen

20 januari 2023 Uit Door admin

Drie viaducten over de A12-Europaweg bij Arnhem worden vernoemd naar militairen die zijn omgekomen tijdens vredesmissies. Het gaat om Sergeant Arie van Vlaanderen, Kapitein Ber Kamevaar en Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere.

 

Wethouder Bob Roelofs (Openbare Ruimte): ā€œDit is een prachtig en belangrijk initiatief. Arnhem krijgt hiermee een blijvende herinnering aan jonge mensen die zich hebben ingezet voor de vrijheid van anderen. Wij kunnen en mogen nooit vergeten hoe belangrijk het werk is dat onze veteranen voor vrede en veiligheid hebben verricht.ā€

 

Vanmiddag vond op het Arnhemse stadhuis de officiƫle naamgevingsceremonie plaats in aanwezigheid van nabestaanden, vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie, Rijkswaterstaat en de Vereniging Oud Korea Strijders (V.O.K.S). Tijdens deze ceremonie heeft wethouder Roelofs samen met de nabestaanden op symbolische wijze de naamborden voor de viaducten onthuld.

 

De drie viaducten zijn onderdeel van het nationale project Vernoeming Omgekomen Militairen tijdens Missies op Infrastructuur Kunstwerken. Doel van dit project is het maatschappelijk zichtbaar maken van militairen die in het recente verleden hun leven gaven in het kader van de vrijheid. Landelijk zullen circa 45 viaducten worden vernoemd naar omgekomen militairen. Het project wordt ondersteund door de ministeries van Defensie en van Infrastructuur en Waterstaat. De uitvoering ligt bij het Veteranen Platform in samenwerking met Rijkswaterstaat en de gemeente Arnhem.

 

Ber Kamevaar (18 maart 1953)
Ber Kamevaar is geboren op 27 augustus 1927 te Arnhem. Hij was ongehuwd. Hij overleed op 18 maart 1953 tijdens zijn inzet in het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN). Hij liep tijdens een patrouille in de Samichen Vallei in een hinderlaag en werd door granaatscherven dodelijk getroffen. Ber Kamevaar is begraven op de United Nations Memorial Cemetery Busan te Korea. Het viaduct krijgt de naam ā€˜Kapitein Ber Kamevaarā€™.

 

Arie van Vlaanderen (28 augustus 1952)

Arie van Vlaanderen is geboren op 5 december 1925 te Arnhem. Hij was ongehuwd. Hij overleed op 28 augustus 1952 tijdens zijn inzet in het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN). Tijdens een vijandelijke aanval nabij Chowon werd hij dodelijk getroffen. Arie van Vlaanderen is begraven op de United Nations Memorial Cemetery Busan te Korea. Het viaduct krijgt de naam ā€˜Sergeant Arie van Vlaanderenā€™.

 

Jeffrey Broere (29 maart 1995)
Jeffrey is geboren op 1 april 1974 te Gouda. Hij overleed op 29 maart 1995 te Simin Han (BosniĆ«-Herzegovina) aan zijn verwondingen ten gevolge van een aanval met mortiergranaten. Jeffrey Broere maakte deel uit van de Unprofor-missie in voormalig JoegoslaviĆ«. Hij was gelegerd op de Oranje Kazerne in Schaarsbergen en is begraven op de gemeentelijke begraafplaats te Lekkerkerk. Het viaduct krijgt de naam ā€˜Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broereā€™.