DP6 architectuurstudio mag Focus filmtheater ontwerpen

DP6 architectuurstudio mag Focus filmtheater ontwerpen

16 februari 2016 Uit Door admin

Arnhem – Het team van DP6 architectuurstudio met Stevens van Dijck en ABT mag het ontwerp gaan maken voor Focus Filmtheater op het Kerkplein. De visie van DP6 die als titel ‘Focus op Eusebius!’ meekreeg, beantwoordde de stedenbouwkundige opgave op deze plek het best. Vandaag is de voorlopige gunning aan DP6 verleend. Definitieve gunning vindt plaats op 8 maart 2016.

Het gebouw van DP6 vormt een mooie schakel tussen de historische binnenstad, het wederopbouw gebied en de Rijn. Het ontwerpteam maakt gebruik van de historie. Voor de oorlog was het Kerkplein bebouwd en liep op de plek waar het gebouw moet komen een historisch straatje, de Torensteeg. DP6 brengt deze steeg terug in het nieuwe gebouw, op zo’n manier dat het zicht op de Eusebius optimaal in stand blijft. Vanaf de grote publiekstrap die naar de zalen leidt, is de Eusebiustoren door het glasdak ook voortdurend zichtbaar. De trap ontsluit alle zalen en ook het dakterras, waar buiten film gekeken kan worden. Overal in het gebouw zijn plekken voor optredens, presentaties, een lezing of een tentoonstelling.

Beoordeling
De beoordelingscommissie is gecharmeerd van het beeld met de Torensteeg. Het ambachtelijk metselwerk geeft een warme sfeer. Kleine verspringingen in de gevel verfijnen het aanzicht. Aan de noordkant is goede aansluiting op de Jansbeek. Het pand is aan deze kant ook lager zodat de omliggende panden meer zon krijgen. De logistiek in het gebouw is helder, zowel voor het publiek als voor het personeel. De horeca kan goed onafhankelijk van de filmvoorstellingen functioneren. Het aspect duurzaamheid is zorgvuldig uitgewerkt, met een energie neutrale ambitie als uitgangspunt. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van daglicht bijvoorbeeld door glazen wanden en een centrale glaskap. Verder is gedacht aan klimaatmaatregelen tegen het opwarmen van de stad, zoals een groen dak, en een semi-klimaatwand. Het oordeel van de commissie luidt: “al met al een goed doordachte visie, een sterk plan dat tegen een stootje kan. Het werd gepresenteerd door een ontwerpteam dat zeer vakkundig overkomt”.

De beoordelingscommissie bestond uit een stedenbouwkundige, een vastgoedadviseur, de projectmanager, een lid van het kwaliteitsteam Zuidelijke binnenstad en de directie van Focus Filmtheater. De commissie werd verder geadviseerd door onder andere een landschapsadviseur en een adviseur op het gebied van duurzaamheid.

Waardering
De beoordelingscommissie heeft waardering voor elk van de vijf ingediende visies. Elke visie had sterke punten en over het algemeen lieten de teams veel creativiteit zien. De visie van TenBraswestinga was zeer sterk op het gebied van duurzaamheid, Ector Hoogstad ontwierp een zeer flexibel gebouw, Soeters en Van Eldonk viel op door de openheid van het gebouw naar alle zijden, de visie van Van Dongen-Koschuch was gedurfd vanwege de uitwisseling van een deel van het gebouw met het woonblok erachter. DP6 scoorde echter veruit het best. De verwachting is dat er eind dit jaar een ontwerp voor het gebouw is en een aannemer kan worden gezocht.