Demontage blindgangers WOII nabij Rijkerswoerd

Demontage blindgangers WOII nabij Rijkerswoerd

8 maart 2017 Uit Door admin

Arnhem – Tijdens voorbereidende werkzaamheden van het Waterschap Rivierenland om het waterbeheer te verbeteren, zijn in de weilanden ten zuiden van Rijkerswoerd twee blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Deze bommen leveren op dit moment geen direct gevaar op maar worden uiteraard wel weg gehaald. Dit wordt gedaan door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD).

Demontage
Het demonteren gebeurt op donderdag 9 maart om circa 9.00 uur. Op 9 maart sluit de politie om 8.45 uur een gebied met een straal van 150 meter rond de vindplaats af. Tot de demontage is voltooid, dat is naar verwachting om 11.00 uur, mag niemand dit gebied betreden. Voor zes woningen geldt dat de bewoners gedurende deze periode niet in hun woning mogen zijn. Zij zijn hierover geĆÆnformeerd.

Voorbereidingen
Als voorbereiding op de demontage is over de bommen een soort terp gebouwd. Het is als het ware een grote iglo / berg zand die voorkomt dat klein materiaal de omgeving in kan vliegen als de bommen tijdens de demontage onverhoopt toch tot een ontploffing komen. Tijdens de demontage wordt de ontsteking verwijderd en vervolgens worden de explosieven vervoerd naar een veilige plek waar ze gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht dan kunt u contact opnemen met de gemeente Arnhem via 0900-1809.