Deel damherten Park Sonsbeek gaat naar Mill

Deel damherten Park Sonsbeek gaat naar Mill

23 februari 2024 Uit Door admin

Een gedeelte van de damherten, afkomstig uit de hertenkamp in Park Sonsbeek, wordt overgeplaatst naar een damhertenopvang in het Brabantse Mill. In de hertenkamp zelf blijven straks 12 tot 15 dieren over. Dit besluit heeft het college van de gemeente Arnhem genomen om het dierenwelzijn van de damherten en de biodiversiteit van de omgeving te waarborgen.

Wethouder Marco van der Wel (dierenwelzijn): ‘Vanaf het begin hebben we consistent ingezet op een zo diervriendelijk en natuurinclusief mogelijke situatie. In de hertenkamp moet het jaar rond voldoende gras en kruiden zijn voor de aanwezige dieren, zodat we minimaal hoeven bij te voeren. De keuze voor verplaatsing van een deel van de kudde naar Mill geeft de beste garantie hiervoor.’

Aanvaardbare oplossing

De totale kudde bestaat op dit moment uit 37 dieren. De acht geslachtsrijpe bokken verblijven tijdelijk op de Stadsboerderij Presikhaaf. Voor een aanvaardbare oplossing op langere termijn zijn meerdere locaties onderzocht, zowel in als buiten Arnhem. De hertenopvang in Mill bleek het meest geschikt.

De hertenopvang in Mill heeft veel ervaring met het diervriendelijk vervoeren van damherten. De mannelijke dieren ondergaan voor het transport nog een sterilisatie (vasectomie) zodat de populatie niet meer groeit. Na het transport ontstaan op beide locaties gemengde kuddes met voldoende ruimte en voedsel.

Natuurlijke sterfte

De overgeplaatste dieren blijven in Mill, totdat zij terug kunnen naar Arnhem. Dit is bijvoorbeeld het geval als de populatie in de hertenkamp Sonsbeek door natuurlijke sterfte daalt tot beneden het streefniveau. Als er in Mill geen ‘Arnhemse damherten’ meer zijn (naar verwachting over circa tien jaar), worden andere damherten bijgeplaatst.

Motie afwachten

Marco van der Wel: ‘Vanuit een aantal raadsfracties ligt er nog een motie om alle dieren terug te plaatsen in de hertenkamp. We wachten dat nog even af, voordat de dieren definitief op transport gaan.’