Coronasteun voor Arnhemmers verlengd en verder verruimd

Coronasteun voor Arnhemmers verlengd en verder verruimd

22 juni 2021 Uit Door admin

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) wordt verlengd en weer verder verruimd. De tegemoetkoming bestond al voor de periode 1 januari – 31 juni. Ook voor de periode 1 juli tot 1 oktober kunnen Arnhemmers nu TONK aanvragen. Door de verlenging en verdere verruiming kunnen nu weer meer Arnhemmers van de tegemoetkoming gebruik maken.

De TONK is bedoeld voor huishoudens die door een inkomensterugval vanwege de coronacrisis de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunnen betalen. Woonkosten zijn meestal de grootste kostenpost in een huishouden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de huur, hypotheek, kosten van gas, water en elektriciteit, stageld of pacht. Het is een vorm van bijzondere bijstand specifiek voor inwoners die normaal gesproken hiervoor niet in aanmerking zouden komen.

Soepele regels
Arnhem kende al zeer soepele beleidsregels voor het toekennen van TONK. Nagenoeg alle kosten die samenhangen met wonen, worden in de beoordeling meegenomen. Ook hanteren we geen maximumvergoeding. Om in aanmerking te komen voor TONK moet er sprake zijn van een inkomensterugval door de coronacrisis van 15 procent. Ben je getrouwd of woon je samen? Dan geldt dat criterium voor slechts bij één van de partners.

Ruimere criteria
De tegemoetkoming wordt weer verder verruimd: vanaf 1 juli neemt de gemeente ook kosten voor verzekeringen gerelateerd aan de woning en kosten voor tv, internet en vaste telefoon mee in de vaststelling van de tegemoetkoming. Daarnaast past de gemeente Arnhem de vermogensgrens aan, zodat een aanmerkelijk groter deel van het vermogen van behouden kan blijven. Ook komt er een minimumvergoeding. Alle tegemoetkomingen onder 100 euro per maand ronden we af op 100 euro per maand.

Aanvragen
Arnhemmers kunnen vanaf 1 juli een aanvraag voor de nieuwe periode TONK indienen via www.arnhem.nl/tonk. Hiervoor is het nodig om in te loggen met DigiD. Als inwoners geen internet hebben, kunnen ze bellen met de Klantenservice op telefoonnummer 0800 – 1809. Dan wordt het formulier via de post toegestuurd.

Afbeelding van Andrew Khoroshavin via Pixabay