Make-over Bushaltes onder aan de Nelson Mandelbrug, modern, gastvrij en groen

Make-over Bushaltes onder aan de Nelson Mandelbrug, modern, gastvrij en groen

19 oktober 2021 Uit Door admin

De twee bushaltes Rijnstraat, aan het begin van de Nelson Mandelbrug, krijgen een flinke make-over. Het wordt een moderne, open en toegankelijke plek en er komen bomen, struiken en planten rondom de bushaltes. Er komt een nieuwe, goed verlichte trap aan de westzijde van de bushalte. De halteplaats wordt zo groen en koel in plaats van een versteende hitteplek. De werkzaamheden beginnen op 25 oktober.

Toegankelijk en groen
De nieuwe bushaltes worden moderner en groener. In het oude ‘trapgat’ onder de brug – nu een donkere plek – komt een boom die de wachtende reizigers verkoeling geeft. Aan de oostzijde komt een nieuwe trap, met voldoende groen. Bushalte Rijnstraat wordt daardoor een fijne plek die beter in verbinding staat met het stadscentrum. Wachtende reizigers kunnen hun mobiel opladen aan een USB-poort. De bushalte krijgt wifi en een geĆÆntegreerd routeinformatiepaneel met actuele vertrektijden. Vanzelfsprekend is de halte goed toegankelijk voor minder validen.

Gastvrije, groene loper
Wethouder mobiliteit Roeland van der Zee: ‘Deze nieuwe bushalte straalt veel meer gastvrijheid uit dan de huidige versteende plek. Een groene loper voor de gastvrije binnenstad, waar bewoners en bezoekers zich welkom en veilig voelen. De bushalte is ook veel makkelijker toegankelijk voor alle reizigers. Ook zijn lokale ondernemers betrokken bij het project.’

Hergebruik van materialen
Wethouder duurzaamheid Cathelijne Bouwkamp: ā€˜We pakken steeds meer versteende plekken in de stad aan en we zorgen dat we beter voorbereid zijn op het veranderend klimaat. Zo halen we hier meer dan 300 m2 aan asfalt en tegels weg, daar komt groen voor in de plaats. Bij hevige regenbuien wordt het regenwater opgevangen in een waterbuffer. De struiken en bomen rond de nieuwe bushaltes zorgen straks tijdens droge en hete periodes voor schaduw en verkoeling.ā€™ De materialen die tijdens de werkzaamheden worden weggehaald krijgen zo mogelijk een tweede leven elders in de stad. De groene trap en de bushaltes zelf worden gemaakt van prefab-materialen, die in de toekomst heel makkelijk kunnen worden hergebruikt.’ 

Werkzaamheden
In de herfstvakantie, tussen 25 oktober en 30 oktober, wordt alleen de rijbaan vervangen door prefab betonelementen. De bushalte is dan tijdelijk buiten gebruik. De overige werkzaamheden, zoals het aanpakken van de bushalte zelf, het aanleggen van de trap en het toevoegen van het groen worden in het voorjaar van 2022 uitgevoerd.