Burgemeester Marcouch vraagt in nieuwjaarstoespraak aandacht voor de tweede crisis: ‘Achterstand in kwetsbare buurten inhalen blijkt onontkoombaar nu.’

Burgemeester Marcouch vraagt in nieuwjaarstoespraak aandacht voor de tweede crisis: ‘Achterstand in kwetsbare buurten inhalen blijkt onontkoombaar nu.’

4 januari 2021 Uit Door admin

Ook moedigt hij Arnhemmers aan om voorbij corona te kijken: ‘problemen doorstaan en bouwen aan onze toekomst.’

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem brengt zijn traditionele nieuwjaarsboodschap dit jaar voor het eerst niet in een volle Eusebiuskerk, maar in een reportage gemaakt door Arnhemse filmmakers. Marcouch markeert dit door niet alleen stil te staan bij de coronacrisis die het land en Arnhem in haar greep houdt, maar door ook aandacht te vragen voor de toekomst nĆ” het coronavirus:

“Corona maakt pijnlijk duidelijk dat kwetsbare wijken nog kwetsbaarder worden. En dat is waarom onze aanpak om de achterstand in kwetsbare buurten met voorrang in te gaan halen, nu onontkoombaar is geworden voor onze beschaafde samenleving.”

Stem van de ouder vinden
Hij heeft in het bijzonder aandacht voor kwetsbare kinderen, en vraagt de Arnhemmers “de stem van de ouder te vinden in onszelf, opdat wij omkijken naar het slimme meisje dat desondanks niet goed meekomt op school en naar de buurjongen die ondanks goede voornemens toch aan het afglijden is. Wanneer wij allemaal de ouder in onszelf vinden, is niemand wees.”

Met ‘Arnhem Spirit’ stad sterker na crisis
De burgemeester van Arnhem gelooft dat zijn stad sterker uit de crisis kan komen, met wat hij de ‘Arnhem Spirit’ noemt: “Zodra gevaar dreigt, gevaar voor onze gezondheid, voor onze gemeenschap – dan licht de Arnhem Spirit op. Wat ons na de Slag om Arnhem lukte, doen we opnieuw. Daarom houden we zo van Arnhem.” In zijn toespraak op film prijst hij eveneens de veerkracht van Arnhemse ondernemers, onderwijzers, hulpverleners, zorgmedewerkers en mantelzorgers.

In de reportage zien we de burgemeester door de hele stad, van Noord tot Zuid, onder andere in een school, een horecaonderneming en in de GelreDome, en op de beelden is een scala aan Arnhemmers te zien die tekenend zijn voor het afgelopen jaar en de toekomst van de stad.

De nieuwjaarstoespraak is te vinden op www.arnhem.nl/nieuwjaarsspeech.