Breed steunpakket voor culturele sector Arnhem

Breed steunpakket voor culturele sector Arnhem

23 april 2021 Uit Door admin

Wethouder Bouwkamp: Ook na corona rijk aanbod overeind houden
Arnhem neemt opnieuw flinke maatregelen om de culturele sector tijdens de coronaperiode te ondersteunen. Na de eerste ronde in 2020 volgt nu een tweede steunpakket voor instellingen en makers.

Het gaat daarbij om drie pijlers: noodhulp voor instellingen en makers, een bijdrage om veilig en verantwoord weer open te gaan, en steun voor innovatie op de langere termijn. In totaal is met de bijdrage 2,75 miljoen euro gemoeid.

Wethouder voor cultuur Cathelijne Bouwkamp: ‘Hiermee kan Arnhem de meer dan honderd culturele instellingen, honderden makers en duizenden beoefenaars van kunst in de vrije tijd ondersteunen. Zo houden we ons diverse culturele aanbod overeind voor het moment dat we weer naar buiten mogen: musea, voorstellingen, festivals, straatevenementen en alles wat cultuur nog meer te bieden heeft.’

Amateurkunstorganisaties
Een greep uit de maatregelen: Bij de noodhulp wordt 8 ton gereserveerd om exploitatietekorten bij instellingen op te vangen. Ook krijgen particuliere theaters, musea en onder meer organisaties voor kunstlessen steun. En net als vorig jaar krijgen amateurkunstorganisaties eenmalig 1000 euro als tegemoetkoming in de kosten of vanwege het wegvallen van inkomsten.

Ondernemers die een festival of evenement willen organiseren maar de risico’s nog te groot vinden, krijgen steun bij hoe ze dat op een veilige en verantwoorde manier kunnen doen. Verder is er hulp voor de tijdelijke huisvesting van makers in de creatieve sector, scholing van zzp’ers en is er extra budget voor kleine projecten voor makers. Hierdoor houden zij meer zicht op werk binnen de culturele sector.

Toekomst voor de sector
De regeling rondom innovatie wordt voor de zomer nader uitgewerkt en zal bestaan uit een opdrachtenregeling voor makers, nieuwe vormen van productie en presentatie en uit bedrijfsmatige samenwerking. Zo ontstaan er nieuwe verdienmodellen binnen de culturele sector en wordt de sector wendbaarder en weerbaarder voor de toekomst.

Wethouder Bouwkamp: ‘We hebben de afgelopen tijd vele gesprekken gevoerd met cultuurmakers over de gevolgen van corona. Wat doet het met je als de zalen leeg blijven en de opdrachten opdrogen? Wat heb je nodig om klaar te staan als straks alles weer opengaat? De antwoorden waren waardevol en leerzaam en hebben we ter harte genomen. Dit brede pakket biedt een stevige bijdrage aan de toekomst van de culturele sector. Ik hoop dat de Arnhemmers snel weer veilig en verantwoord kunnen genieten van al het moois dat Arnhem te bieden heeft.’

Lees hier het Arnhems steunpakket kunst en cultuur 2021 (pdf, 501kB)

Afbeelding van Dean Moriarty via Pixabay