Brand in winkel in Presikhaaf 18 woningen ontruimd

Brand in winkel in Presikhaaf 18 woningen ontruimd

21 juli 2023 Uit Door admin

Arnhem – Rond 12:30 uur brak er een felle brand uit in de Arnhemse wijk Presikhaaf, waarbij twee winkels, de DekaMarkt en een naastgelegen bloemenwinkel, werden getroffen. Dankzij de inspanningen van de brandweer is het vuur snel gedoofd, maar het incident heeft geleid tot een evacuatie van het blok met 18 woningen aan de Vrij Nederlandstraat.

Bij de brandmelding rukten hulpdiensten direct uit naar de plaats van het incident. De brand heeft veel schade aangericht aan beide winkels en veroorzaakte een aanzienlijke hoeveelheid rook. Als gevolg hiervan raakte een moedige buurman gewond terwijl hij benedenburen waarschuwde en rook inademde. Hij is onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling.

De bewoners van meerdere woningen boven de getroffen winkels werden geĆ«vacueerd naar het multifunctioneel centrum MFC aan de Laan van Presikhaaf, waar zij werden opgevangen door hulpverleners en medewerkers van de gemeente Arnhem. Rond 15:00 uur werden de bewoners geĆÆnformeerd over de situatie: sommige van hen mogen reeds terugkeren naar hun woningen, terwijl er voor andere woningen nog veiligheidsmetingen worden uitgevoerd. De gemeente zal, indien nodig, verdere opvang verzorgen voor de getroffen bewoners.

De medewerkers van DekaMarkt die bij het incident aanwezig waren, zijn eveneens opgevangen en krijgen ondersteuning van het bedrijf. Tijdens de brand kwamen veel rookdeeltjes vrij, wat leidde tot een waarschuwing voor buurtbewoners om ramen en deuren gesloten te houden.

Gelukkig slaagde de brandweer erin rouwboeketten uit de bloemenwinkel te halen, die op de dag van de brand nog bezorgd moesten worden. Hiermee werd voorkomen dat deze belangrijke uitingen van medeleven verloren gingen in de brand.

De autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de brand en het moeten de totale omvang van de schade vaststellen. Het herstelproces voor de getroffen winkels en woningen zal op korte termijn in gang worden gezet.

De gemeente Arnhem bedankt alle betrokken hulpdiensten en hulpverleners voor hun snelle en professionele reactie op deze noodsituatie. Ze drukt haar medeleven uit aan de gewonde buurman en biedt steun aan alle bewoners en bedrijven die door dit tragische incident zijn getroffen.

foto’s en video: Roy Scholten