Bouw 61 woningen in Ecowijk De Kiem van start

Bouw 61 woningen in Ecowijk De Kiem van start

30 oktober 2018 Uit Door admin

Arnhem – Met het uitpakken van een ‘ontmoetingsboom’ is de bouw van 61 woningen in ecowijk De Kiem zaterdag 27 oktober officieel gestart. Carl-Peter Goossen (voorzitter van initiatiefnemer DNA in de bouw), Peter Brouwer (architect) en Ronald Paping (wethouder Wonen) wikkelden een grote strook jute van de cortenstalen ontmoetingsboom. Die stond eerder bij winkelcentrum Schuytgraaf, maar wordt nu een centrale plek in deze duurzame wijk.

Ontworpen door bewoners
De Kiem is ontworpen door bewoners zelf, ondersteund door bouwspecialisten zoals architecten, stedenbouwkundigen en energiespecialisten. Alle betrokken partijen zijn lid van De Nieuwe Aanpak (DNA) in de Bouw, een vereniging die zich inzet voor duurzaam bouwen en een duurzame leefomgeving. Zo hebben toekomstige bewoners samen met architecten vijf typen duurzame woningen ontworpen, waarvan de bouw nu gestart is.

Bijna energieneutraal
Alle woningen hebben zonnepanelen, zijn goed geĆÆsoleerd en zijn aangesloten op het warmtenet en dus gasloos. Ze zijn zo ontworpen dat ze per saldo nauwelijks nog stroom af hoeven te nemen van het net en de energierekening dus laag blijft. Ecowijk De Kiem ligt in het noordelijk deel van de Schuytgraaf, aan een watergang en tegen een populierenbosje. Daar leven nu al veel vogels: eenden, ganzen, blauwe reigers en futen. Langs de waterkant groeien wilgen. Dat alles op 20 minuten fietsen van het centrum van Arnhem

Veel groen
Niet alleen de huizen, ook de gezamenlijke binnentuinen zijn samen met de bewoners ontworpen. Dat gebeurt tevens met de openbare ruimte, zodra zij er wonen. Uitgangspunt is dat de auto te gast is en er veel groen komt. Daarnaast komt er een ‘buurtkavel’. Daar komt geen bebouwing, en gaan de bewoners zelf bepalen hoe ze die gaan inrichten.

Locatie 3.0
Meer weten over ecowijk De Kiem, of over de vijf typen duurzame woningen? Kijk dan op www.ecowijkdekiem.nl. De Kiem maakt deel uit van ‘Locatie 3.0’ in de Schuytgraaf. In die wijk verrijzen in totaal circa 350 duurzame, comfortabele en betaalbare woningen. Voor een deel bedacht, ontwikkeld en gebouwd door verschillende architecten en aannemers, samen met de toekomstige bewoners. Meer informatie op http://www.locatie3punt0.nl/.