Betere en zuinigere verlichting in parkeergarages Musis en Centraal

Betere en zuinigere verlichting in parkeergarages Musis en Centraal

30 maart 2022 Uit Door admin
 • Parkeergarages Musis en Centraal hebben nieuwe verlichting. De nieuwe ledverlichting geeft meer en beter licht én verbruikt veel minder energie. De verlichting is al in 2020 en 2021 vervangen en werd vandaag officieel in gebruik genomen.

  Fikse energiebesparing
  De verlichting in beide garages was aan vervanging toe. ‘Logisch dus dat we meteen gingen kijken naar nieuwe verlichting die energie- en kostenbesparend is. Dat is goed gelukt’, aldus wethouder Roeland van der Zee. ‘In beide garages besparen we nu 30 procent op het energieverbruik ten opzichte van de oude situatie. Terwijl er veel meer licht is dan voorheen. Dat geeft ook een veel veiliger gevoel voor de gebruikers.’

  Spaarstand
  In totaal werden er circa 2.000 lichtarmaturen vervangen. In parkeergarage Centraal brandt de verlichting standaard op 70 procent, dat is ruim voldoende. Ook is de verlichting daar voorzien van 120 slimme sensoren, waardoor de verlichting naar 20 procent gaat als er helemaal geen beweging is.

  Renovatie Rozet
  Parkeergarage Rozet heeft al ledverlichting. ‘Bovendien wordt de Rozetgarage ingrijpend gerenoveerd en gemoderniseerd. De garage wordt dan ook lichter en sociaal veiliger’, aldus Van der Zee. De renovatie van parkeergarage Rozet start binnen een jaar. In de Willemstunnel zelf werd in 2021 de verlichting vervangen.

  Foto’s: gemeente Arnhem.