Beleef de herdenking van de Slag om Arnhem 2023

Beleef de herdenking van de Slag om Arnhem 2023

6 september 2023 Uit Door admin

Op vrijdag 15 september herdenken we de Slag om Arnhem met een herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk, een kransleggingsceremonie in de Berenkuil, de March over the Bridge en Bridge to Liberation bij de historische John Frostbrug. Ook vindt die dag de conferentie Bridge to the Future plaats. De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie ooit. Doel was het innemen van bruggen in Nederland en zo te zorgen voor een snelle opmars naar Duitsland om de oorlog te kunnen beƫindigen.

Burgemeester Ahmed Marcouch: ā€˜Hoe meer mensen met ons mee herdenken, des te beter. Goed dat naast de veteranen en de Arnhemmers ook de ambassadeurs van Canada, Duitsland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bij onze herdenking zijn. Ik zie nu al overal de Airbornevlag hangen, ik hoop op dat wij daar massaal bij aansluiten. Want in deze tijd van oorlogen en vluchtelingen is het noodzakelijk om ons te realiseren wat er gebeurt zodra wij onze menselijkheid uit het oog verliezen. Laten wij allen stil staan rond De Berenkuil, neem uw buren en vrienden mee.ā€

De herdenkingsdag start met Bridge to the Future, een conferentie in Musis met als thema ā€˜Strijders voor de democratieā€™. Aan het begin van de avond vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Eusebiuskerk met toespraken van burgemeester Ahmed Marcouch, staatssecretaris Eric van der Burg en Eva Weyl. Eva werd geboren in Arnhem, overleefde kamp Westerbork en geeft al jaren lezingen aan scholieren over haar ervaringen in de oorlog. GeĆÆnteresseerden kunnen op vertoon van een identiteitsbewijs toegangskaarten ophalen bij de receptie van het Stadhuis en Loket Zuid (maximaal 2 kaarten p.p, zolang de voorraad strekt).

Na de herdenkingsbijeenkomst volgt de March over the Bridge: onder leiding van de Royal British Legion TN lopen pipes & drums over de John Frostbrug van de zuidzijde naar de Berenkuil. Bezoekers zijn van harte welkom bij de March over the Bridge en de daarop volgende herdenkingsceremonie met kranslegging in de Berenkuil. De herdenkingsceremonie wordt besloten met een erehaag van de Royal Air Force (RAF) met studenten van MBO Rijn en Ijssel.

De herdenkingsavond wordt afgesloten met het evenement Bridge to Liberation bij de John Frostbrug. Vertellers Dionne Stax en Noraly Beyer nemen ons mee in persoonlijke verhalen over oorlog en vrijheid, toen en nu. Met muziek van Sera, Jeangu Macrooy, April Darby en Phion en voorzien van bijzondere dans van Introdans en Spoken Word door Stadsdichter Jesse Laport.
Bekijk de trailer via https://vimeo.com/844324022Ā 

Thuis & online kijken
Iedereen die de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk, de ceremonie met kranslegging en Bridge to Liberation liever vanuit huis of op scherm wil beleven kan op vrijdagavond 15 september kijken naar Omroep Gelderland, via livestream op bridgetoliberation.nl en op de Facebookpagina van gemeente Arnhem.

De herdenkingsavond ziet er als volgt uit:

  1. 18:15 uur Aanvang herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk
  2. 19:00 uur Stille tocht naar de Berenkuil (Airborneplein)
  3. 18.45 uur March over the bridge  – zuidzijde van de  John Frostbrug
  4. 19.15 uur Kransleggingsceremonie in de Berenkuil (Airborneplein)
  5. 20:30 uur Start Bridge to Liberation aan de Rijnkade
  6. 22:00 uur Einde herdenkingsavond

Airborne Region
Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe. Samen vertellen wij het verhaal van de Slag om Arnhem. Over september 1944, maar ook de impact die het vandaag de dag nog steeds heeft.Ā Naast de herdenkingen kent de regio een breed programma met verschillende soorten activiteiten, zie ook airborne-region.nl