Beleef de herdenking van de Slag om Arnhem 2021 via TV en livestream

Beleef de herdenking van de Slag om Arnhem 2021 via TV en livestream

10 september 2021 Uit Door admin

Op vrijdag 17 september herdenken we de Slag om Arnhem die 77 jaar geleden plaatsvond. We herdenken de Slag en de daaropvolgende evacuatie samen, tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius, kranslegging op het Airborneplein en Bridge to Liberation -screen experience-. De herdenkingsbijeenkomst en kranslegging zijn alleen voor genodigden, maar de gehele avond is thuis te beleven via livestream of televisie. Bridge to Liberation is daarnaast op een aantal plaatsen in de stad in klein gezelschap te beleven.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst spreken burgemeester Ahmed Marcouch, Natascha van Weezel en staatssecretaris Paul Blokhuis. Hierna volgt de kranslegging op het Airborneplein, waarna de avond wordt afgesloten met Bridge to Liberation -screen experience-, met bijdragen van onder andere DI-RECT, Dionne Stax, Ellen ten Damme, Ruben Hein, Pjotr, Dennis Kroon, Nazmiye Oral, Phion en Introdans.

Natascha van Weezel en Paul Blokhuis
We zijn vereerd tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk Paul Blokhuis en Natascha van Weezel te ontvangen. Paul Blokhuis is staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en heeft Oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers in zijn Portefeuille. Natascha van Weezel is schrijver en journalist en schreef het boek ‘De derde generatie. Kleinkinderen van de Holocaust’. Haar ouders zijn kinderen van overlevenden van de Holocaust. Bij de dienst in de Eusebius en de kranslegging in de Berenkuil zijn ook de ambassadeurs van Groot-BrittanniĆ«, Polen, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en AustraliĆ« aanwezig.

Samen herdenken
Tijdens de herdenking staan we stil bij de impact van oorlog die ook nu nog, vele generaties later, overal voelbaar is. We herdenken samen met alle Arnhemmers, op verschillende locaties in de stad en thuis via livestream of televisie.

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Arnhemmers staan ieder jaar samen stil bij de Slag om Arnhem en de evacuatie van vele Arnhemse burgerslachtoffers die hierop volgde. Ook dit jaar herdenken we gezamenlijk, in aangepaste vorm, want we blijven op onze hoede voor het coronavirus. Onze eregasten, zijn weliswaar niet aanwezig, maar de belangrijke en actuele boodschap die zij ons meegaven zullen wij nooit vergeten: sta op voor de vrijheid van een ander, zodat eenieder zichzelf kan zijn. We herdenken samen als Ć©Ć©n stad, van jong tot oud en van Noord tot Zuid, om deze boodschap te blijven versterken, verspreiden en verdiepen.’

Thuis beleven
De herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius en de kranslegging op het Airborneplein zijn voor genodigden Ć©n voor iedereen thuis te volgen via televisie of livestream. De herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius is live te volgen via RTV Arnhem. De kranslegging in de Berenkuil en Bridge to Liberation -screen experience- worden live uitgezonden door Omroep Gelderland en via livestream op bridgetoliberation.nl en de social media kanalen van gemeente Arnhem.

Herdenken op locatie
Bridge to Liberation is daarnaast op verschillende plekken in klein gezelschap te beleven. Op deze locaties is een speciaal voorprogramma gemaakt door studenten van ArtEZ. Diverse inwoners en organisaties uit heel Arnhem ontvingen hiervoor al eerder een uitnodiging, er zijn echter nog een aantal kaarten beschikbaar.

Aanmelden kan tot zondag 12 september door een mail te sturen naar airbornegast2021@arnhem.nl met daarin uw contactgegevens. Vanwege corona is aanmelden noodzakelijk. U krijgt bericht of er een plaats beschikbaar is.