Ayasofya-moskee verhuist mogelijk naar Nieuwe Kade Kwartier

Ayasofya-moskee verhuist mogelijk naar Nieuwe Kade Kwartier

18 juni 2020 Uit Door admin

Het college van burgemeester en wethouders is bereid om mee te werken aan de verhuizing van de Ayasofya-moskee uit Klarendal. De Islamitische Unie, gebruiker van de moskee, is al jaren op zoek naar nieuwe huisvesting omdat de huidige moskee aan de Sonsbeeksingel niet meer voldoet: te krap, onvoldoende parkeerplaatsen en geen uitstraling. De plek die nu in beeld is voor een nieuw te bouwen moskee is een kavel aan de Westervoortsedijk ter hoogte van het kruispunt met de Nieuwe Kade.

De Islamitische Unie heeft haar plannen in grote lijnen uitgewerkt. Zo hebben zij het voornemen om naast gebedsruimtes ook ruimtes te creƫren voor vergaderen en ontmoeten. Verder is er de wens om een minaret (slanke toren) te bouwen.

Bezoekers
Het aantal bezoekers voor de nieuwe moskee wordt geschat op 300 tot 350 op een vrijdag, de dag dat er wordt opgeroepen tot gebed. Op speciale dagen kan dat oplopen tot 450 tot 500. In de plannen van de Islamitsche Unie houden ze rekening met het creƫren van parkeerplekken voor zowel de auto als de fiets op het eigen terrein.

Kansrijk
Verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp erover: “De moskee is al jaren op zoek naar nieuwe huisvesting. Deze plek op de grens van bedrijventerrein RijnPark en de in ontwikkeling zijnde woonwijk van het Nieuwe Kadekwartier is een kansrijke optie die we graag willen uitwerken.”

Stap voor stap
Een eerste stap die nu wordt voorbereid is het sluiten van een reserveringsovereenkomst tussen gemeente en de financier van de moskee, de stichting Nederlandse Moskeeƫnbouwen en Ondersteunings Gemeenschap (NMOG). In deze overeenkomst wordt vastgelegd dat de gemeente en NMOG van plan zijn om op deze plek een moskee te willen bouwen. Na het sluiten van de reserveringsovereenkomst wordt een officiƫle procedure gestart om de bestemming van deze kavel te
wijzigen. Op de huidige plek geldt namelijk een bedrijven bestemming, terwijl voor een moskee een maatschappelijke bestemming nodig is.