Arnhemse Sint Jansbeek gaat stromen: openingsfeest op 8 december
22 november 2017Arnhem – Verlichting, theater en muziek: op vrijdag 8 december om 19.00 uur wordt de nieuw aangelegde Sint Jansbeek in het centrum van Arnhem symbolisch overhandigd aan de stad. Via een sprookjesachtig spoor van licht en theateracts wordt de beek gevolgd van de Beekstraat naar de waterval aan de Rijn.
De verlichting en de theateracts zijn ook op zaterdagmiddag te bewonderen. Ook is de lift van de Eusebiuskerk op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur gratis. Bezoekers kunnen zo ook de beek van boven bekijken.
De Vitessebrug, door de voetbalclub aan de stad geschonken vanwege het 125-jarig bestaan van Vitesse, wordt onthuld op zaterdagmiddag 9 december. Dat gebeurt in aanwezigheid van (oud)-spelers van Vitesse, mascotte Vito en Hertog, de roofvogel van Vitesse. Verder organiseert het Gilde speciale Sint Jansbeekwandelingen en worden extra rondleidingen langs de projecten in de Zuidelijke Binnenstad georganiseerd. Het carillon van de Eusebiuskerk speelt delen uit ‘Watermusic’ van Händel, als eerbetoon aan de beek. In het Erfgoedcentrum in Rozet komt een expositie over de Sint Jansbeek. Deze expositie zal minimaal een jaar te zien zijn.
Ontstaansgeschiedenis onder de grond gestopt
Eeuwenlang had de Jansbeek een belangrijke functie voor de watervoorziening en de bedrijvigheid in de stad. Maar in een steeds voller wordende stad is de ruimte schaars. In de negentiende eeuw besloot men het stromende water door dichte buizen te leiden. De beek verdween niet alleen uit het zicht, maar ook uit de beleving en langzaam uit de herinnering. Daarmee had Arnhem een belangrijk deel van haar ontstaansgeschiedenis onder de grond gestopt. Het weer zichtbaar maken van de beek is een langgekoesterde wens die nu in vervulling is gegaan.
Vernieuwing met link naar verleden
Het Arnhemse wederopouwgebied, de Zuidelijke Binnenstad, onderging in slechts drie jaar tijd een complete metamorfose. Het verplaatsen van de warenmarkt naar de Markt, zoals dat vroeger was, en de bebouwing van het Kerkplein zijn – naast de aanleg van de Jansbeek – het meest in het oog springend. Met het weer zichtbaar maken van de Jansbeek wordt een verbinding gemaakt van de binnenstad met de Rijn. De ‘nieuwe’ zuidelijke binnenstad heeft een duidelijke link met het verleden.
Dank
Verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink: “Het was topsport om zo’n ingewikkelde klus in de binnenstad uit te voeren terwijl het leven gewoon doorging en de winkels open bleven. Ik ben het projectteam en de bouwvakkers dank verschuldigd, maar ook de bewoners en ondernemers in de binnenstad. Ik ben enorm trots op iedereen die hieraan heeft bijgedragen en ik hoop dat heel Arnhem trots is op dit nieuwe, historische deel van de binnenstad.”
Op vrijdagmiddag 8 december is er een rondleiding voor genodigden van onder andere het ministerie en de provincie, waarbij de beek officieel wordt aangezet. Dat gebeurt in aanwezigheid van onder andere wethouder Elfrink en de heer Rotshuizen, voorzitter van de Stichting Jansbeek Boven Water. Het openingsfestijn op vrijdagavond valt samen met de opening van Winter Arnhem.
vrijdag 8 december
19:00 uur: Officiële opening beektracé. Start in de Beekstraat ter hoogte van Catherinaplaats, met licht, theateracts en dans. (Route met begin en eindpunt, niet doorlopend)
zaterdag 9 december
10.00 – 16.00 uur Bekijk de beek van boven (gratis toegang tot panoramalift Eusbiustoren).
12.30 uur Rondleiding langs projecten Zuidelijke Binnenstad. Aanmelden via zuidelijkebinnenstad@arnhem.nl.
14.00 uur Onthulling Vitessebrug, diverse activiteiten met Vitesse tot ongeveer 16 uur.
15.00 – 19.00 uur Licht- en theateracts langs de beek, doorlopend.
zaterdag 16 december
12.30 uur Extra rondleiding langs projecten Zuidelijke Binnenstad, 16 december 12.30 uur. Aanmelden via zuidelijkebinnenstad@arnhem.nl.
Verder
Sint Jansbeekwandelingen door het Gilde op 9, 10, 16 en 17 december om 11 en 14 uur. Aanmelden via reserveringen@gildearnhem.nl.
Expositie Sint Jansbeek in het erfgoedcentrum in Rozet. Vanaf 7 december, 16.00 uur. De expositie loopt minstens een jaar.