Arnhemse binnenstad op 300 plekken vergroend

Arnhemse binnenstad op 300 plekken vergroend

10 december 2019 Uit Door admin

Feestelijke afsluiting Groenplan Binnenstad

Op woensdag 11 december om 16.00 uur zal wethouder Cathelijne Bouwkamp de derde en laatste ronde van het vergroeningsproject van de binnenstad afronden. De Arnhemse binnenstad is sinds de start van het project in 2017 verrijkt met een kleine 300 groene elementen zoals geveltuintjes, gevelgroen en Cortenstalen planten- en boombakken met meerstammige boompjes, varens, grassen en sierheesters. De feestelijke afsluiting vindt plaats op de hoek van de Roggestraat (bij de Plus supermarkt) en op het Brouwersplein bij WAAR.

Tijdens de derde ronde is op 87 plekken in de binnenstad groen toegevoegd. Zo zijn onder meer in Paradijs en Turfstraat geveltuintjes en gevelgroen aangebracht. In de Bakkerstraat zijn een hele reeks lage plantbakken geplaatst en in de Pastoorstraat zijn hoge plantbakken met krentenboompjes geplaatst. een mooie afsluiter vormt het vergroenen van de kolom bij de entree van de Plus op de hoek van de Roggestraat en het Johnny van Doornplein.

Succesvolle samenwerking
Het vergroenen van de binnenstad is een uniek project dat tot stand is gekomen door een samenwerking van Bewonersplatform Arnhem6811, Platform Binnenstad Arnhem (PBA) en de gemeente Arnhem (waaronder het team Leefomgeving CSA). Gezamenlijk onderschrijven zij het belang van groen. Het groen zorgt niet alleen voor de leefbaarheid en beleving in de binnenstad, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit, helpt bij de opvang van regenwater en het verminderen van hittestress.

Tijdens Binnenstad Groen konden bewoners en ondernemers tegen aantrekkelijke voorwaarden groen aanschaffen. De samenwerkende partijen hebben geĆÆnvesteerd tot respectievelijk 90% van de kosten in de eerste en 80% in de tweede en derde ronde.