Arnhemse bassischolen besteden aandacht aan Week tegen Kindermishandeling

Arnhemse bassischolen besteden aandacht aan Week tegen Kindermishandeling

15 november 2021 Uit Door admin

Vandaag start de Week tegen Kindermishandeling. In deze week besteden diverse Arnhemse basisscholen aandacht aan het onderwerp. De gemeente, het Sociaal Wijkteam, basisscholen, Rijnstad en Veilig Thuis hebben een toolbox samengesteld om op school in de les te gebruiken. Ook worden er op vier scholen gastlessen verzorgd en hangen er posters door heel de stad. Het doel is duidelijk: aandacht voor kindermishandeling om zo de veiligheid van kinderen te vergroten.

Elk jaar 100.000 kinderen
Jaarlijks zijn zo’n 100.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling, voor een groot deel binnen het gezin. Bij 20.000 kinderen komt de politie over de vloer. Al blijken er dan vaak negen geweldsincidenten te zijn geweest. Ruim 60 procent van de kinderen om wie het gaat, krijgt na melding van huiselijk geweld geen enkele hulp.

‘Schokkende cijfers’
‘Dat zijn schokkende cijfers’, vindt wethouder zorg Roeland van der Zee. ‘Juist binnen het gezin moeten kinderen zich veilig kunnen voelen. Ouders denken vaak dat kinderen er weinig van merken, maar niets is minder waar. Kindermishandeling leidt bij kinderen eindelijk altijd tot langdurige stress en traumaklachten. Dat kunnen en mogen we niet negeren.’

Meer dan alleen fysiek geweld
Kindermishandeling is veel meer dan alleen fysiek geweld. Van der Zee: ‘Ik hoor soms verhalen over kinderen die niks te eten mee naar school krijgen, die de hele week in dezelfde versleten kleren lopen, of die bij de schooldeur altijd door hun ouders worden uitgescholden. Ook dat is kindermishandeling. Voor kinderen, maar ook voor ouders is vaak niet helemaal duidelijk waar de grens ligt. Daar kunnen wij ze bij helpen.’ In het kader van de Week tegen Kindermishandeling bezoekt de wethouder twee basisscholen en doet mee met een klassengesprek over kindermishandeling.

Toolbox en app
In de toolbox zitten leesboeken voor kinderen, over kindermishandeling. Maar ook kaartjes met vragen over kinderrechten en informatie over de kindertelefoon. Alles afgestemd op de leeftijd van kinderen van de basisschool. De basisscholen in de wijk Rijkerswoerd, Kronenburg en Vredenburg ontvangen deze toolbox. In deze wijk is door het Sociaal Wijkteam een project gestart om de taboe over huiselijk geweld en kindermishandeling te doorbreken. Het is de bedoeling dat in 2022 alle Arnhemse basisscholen de toolbox kunnen gebruiken. Verder kunnen kinderen gebruik maken van de Care Free app. Dat is een app voor jongeren tussen de 10 en 18 jaar en geeft informatie over wat kindermishandeling is, waarom het voorkomt en wat je kunt doen als je je zorgen maakt over jezelf of een ander. De app geeft tips over hoe je het gesprek kunt aangaan met die ander, een bekende of een hulpverlener. Je kunt de app anoniem gebruiken; er worden geen gegevens opgeslagen in de app.

Wat kun je zelf doen?
Twijfel je of ergens sprake is van kindermishandeling? Bel dan (anoniem) met Veilig Thuis voor advies: 0800 2000. Dit kan altijd, ook als je vermoedt dat er geen sprake is van opzet, of als je niet zeker weet of er wel sprake is van kindermishandeling. Veilig Thuis geeft dan advies over wat je kunt doen om het kind te helpen.