Arnhemse aanpak lachgas nu al een succes

Arnhemse aanpak lachgas nu al een succes

7 november 2019 Uit Door admin


Sinds de aankondiging van het lachgasverbod zijn zes van de acht Arnhemse horecazaken gestopt met de verkoop ervan. Dat blijkt uit de handhavingscontroles van de Omgevingsdienst regio Arnhem (ODRA). Bij twee horecazaken in het uitgaansgebied constateerden de handhavers dat zij nog lachgas verkopen. Bij die uitbaters ligt spoedig een last onder dwangsom op de deurmat.

Burgemeester Marcouch: ‘Het is goed om te merken dat de horeca zijn verantwoordelijkheid neemt. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor onze Arnhemse jeugd.’ Marcouch vervolgt: ‘Het blijft niet bij deze controle. We blijven er bovenop zitten totdat de verkoop van lachgas in de Arnhemse horeca helemaal is uitgebannen.’

Eind oktober besloot Arnhem om de verkoop van lachgas in de horeca aan te pakken op basis van de Wet Milieubeheer. De wet verplicht de verkoper om gevaren voor de gezondheid van de mens of risico’s voor het milieu te voorkomen of te beperken. Omdat gebruik van lachgas gevaren kent, handelt de verkoper in strijd met de wet. Arnhem is de eerste gemeente in Nederland die de wet gebruikt om de verkoop van lachgas in horeca aan te pakken. Het verbod van lachgas gold in Arnhem al op straat in het centrum en tijdens evenementen.