Arnhemsche Grandeur in oude ansichtkaarten

Arnhemsche Grandeur in oude ansichtkaarten

26 mei 2016 Uit Door admin

Arnhem – Verzamelaar Frans Brink uit Westervoort heeft samen met zijn broer Theo, beide geboren in Arnhem, een expositie samengesteld met ansichtkaarten vanaf 1900 tot ongeveer de jaren 60 van wijken en straten rondom Sonsbeek, met tevens een terugblik op de eerste vijf edities van de beeldententoonstelling in park Sonsbeek: 1949, 1952, 1955, 1958 en 1966.

sonsbeek aff 3Het formaat van de ansichtkaart was tot midden jaren zestig 9 bij 14 cm. Om alle veranderingen in de tijd nog beter te kunnen zien zijn de ansichtkaarten voor deze expositie fors uitvergroot. Als verwoed verzamelaar van ansichtkaarten van Arnhem stond Frans Brink ooit aan de wieg van de rubriek “Groeten uit Arnhem” in dagblad De Gelderlander.

Ook zijn vele ansichtkaarten uit zijn verzameling verschenen in talloze boeken over Arnhem. In de huidige tijd verliest de ansichtkaart snel aan populariteit, je maakt tegenwoordig een foto en stuurt die door.

De “gouden tijd” van de ansichtkaarten was tussen 1900 en 1920. In die periode gingen mensen de kaarten verzamelen in speciale albums. De nieuwe aanwinsten van Arnhem komen nu vooral via internet uit het hele land maar ook uit Belgie, Duitsland en Amerika om maar een paar landen te noemen. Een van de laatste aanwinsten van Frans scoorde hij zelfs uit Argentinie.

sonsbeek aff 2De expositie is een greep uit de ansichtkaartenverzameling die herkenbaarheid oproepen en nooit een “best of mijn verzameling” want die spreken voor het grote publiek vaak het minst tot de verbeelding.

Deze unieke expositie op misschien wel de mooiste locatie van Arnhem is op zondag 29 mei van 10.00 tot 18.00 uur in de Stadsvilla Sonsbeek. Toegang voor deze unieke expositie van slechts een dag is gratis.