Arnhems Preventieakkoord: minder roken, minder alcohol en minder overgewicht, betere gezondheid

Arnhems Preventieakkoord: minder roken, minder alcohol en minder overgewicht, betere gezondheid

4 juni 2021 Uit Door admin

De beste manier om gezond te blijven is om niet met ongezonde dingen te beginnen. Dat is de kern van het Arnhemse Preventieakkoord ‘Een leven lang Gezond & Fit’, dat deze week werd ondertekend door de gemeente Arnhem en twaalf andere Arnhemse partners. Zij zetten zich vooral in op de thema’s overgewicht, roken, alcohol en mentale en sociale gezondheid. Het doel is even uitdagend als eenvoudig: minder inwoners die roken, overgewicht hebben of teveel alcohol drinken.

Wethouder Zorg Roeland van der Zee zette zijn handtekening onder het akkoord tijdens een sportactiviteit voor ouderen in Presikhaaf. Deze was georganiseerd door Sportbedrijf Arnhem, SWOA en Budosport Arnhem. ‘Hier kun je mooi zien wat deze afspraken op papier in de praktijk betekenen. Meer Arnhemmers met een gezonde levensstijl, bijvoorbeeld door meer te bewegen.’

Rookvrije speeltuinen en leefstijlcoaches
De gezamenlijke partijen gaan meteen aan de slag. Zo komen er steeds meer rookvrije zones, bijvoorbeeld speeltuinen, rondom scholen, gezondheidscentra en in het openbaar vervoer. Ook zetten we extra in op programma’s om te stoppen met roken, vooral voor kwetsbare inwoners. Er komt een netwerk van leefstijlcoaches die inwoners helpen om een gezond gewicht te krijgen. Er wordt bekeken hoe we nog meer preventie voor roken en druggebruik in kunnen zetten. Ook gaan we meer aandacht geven aan depressie bij jongeren. Uit onderzoek blijkt dat door corona steeds meer jongeren eenzaam zijn of in een depressie belanden.

Preventie en gezondheid
‘Onze inzet op preventie en gezondheid is niet nieuw. Wij zijn hier al iedere dag mee bezig. We weten dat sport en beweging heel goed werken voor preventie’, aldus Van der Zee. In september 2020 sloot de gemeente al het Sport- en Beweegakkoord Arnhem. ‘Met dit akkoord zetten we in op een beweegvriendelijke leefomgeving, vijf uur bewegen op en rond school, vitale en toekomstbestendige sportaanbieders en inclusief bewegen. Dit preventieakkoord sluit daar op aan en past bovendien prima in de eerder dit jaar vastgestelde beleidsvisie ‘Gezond & Fit’, waarin de ambities staan voor gezondere en fittere Arnhemmers.

Samenwerking
Het Arnhemse Preventieakkoord is een samenwerking van de Gemeente Arnhem met VGGM, Menzis, Rijnstate, SWOA, Sportbedrijf Arnhem, Rijnstad, Iriszorg Preventie, Pro Persona Connect, Stichting Community Learning Center en de schoolbesturen Stichting CLC Arnhem PO, PO besturen Deltascholengroep en Flores Onderwijs. De gemeente Arnhem, SWOA, Budosport Arnhem en Sportbedrijf Arnhem ondertekenden na afloop van de sportactiviteit het akkoord. De andere ondertekenaars zetten later hun handtekening.

Foto: Sporters en ondertekenaars van het Arnhems Preventieakkoord ‘Een leven lang Gezond & Fit’ (foto: gemeente Arnhem).
Foto: Zo’n 500 Arnhemse speeltuinen krijgen vanaf vandaag een bordje waarop is aangegeven dat de hele speeltuin een rookvrije zone is (foto: gemeente Arnhem).