Arnhems Meisje voor Sonja Wardenaar van Rasasari

Arnhems Meisje voor Sonja Wardenaar van Rasasari

4 december 2022 Uit Door admin

Sonja Wardenaar is het gezicht achter restaurant Rasasari, dat begin december na meer dan 60 jaar haar deuren sluit. Met Rasasari liet Sonja Arnhem kennis maken met de Indonesische keuken. Tijdens het afscheidsfeest werd zij door burgemeester Ahmed Marcouch verrast met een Arnhems Meisje, als blijk van waardering voor haar grote bijdrage aan de stad.

 

Sojaboon

Sonja Wardenaar kwam in de jaren 50 naar Nederland. Na een aantal jaren kwamen zij en haar man terecht in Arnhem-Zuid. Mevrouw Wardenaar miste de rijke Indonesische keuken en toen ze op een boerderij in de buurt sojabonen tegenkwam besloot ze het heft in eigen handen te nemen. Met zelfgemaakte ketjap en tempeh ging ze langs de deuren bij de Arnhemse Indonesische gemeenschap. Een paar jaar later opende ze de deuren van een van de eerste toko’s in Nederland: Rasasari

 

Begrip in Arnhem

Mede dankzij haar dochter Shirley groeide Rasasari uit tot een begrip in Arnhem en ver daarbuiten. Na meer dan 60 jaar sluit het restaurant nu haar deuren. Maar de receptuur die Sonja Wardenaar meenam naar Arnhem blijft bestaan.

 

Ahmed Marcouch: “Sonja Wardenaar is een prachtig voorbeeld van iemand die nieuw is in Arnhem en hier van niets, iets maakt. Ze kwam met enkel de receptuur in haar hoofd naar onze stad en wist hier een prachtig familiebedrijf van te maken. Sonja Wardenaar bracht hiermee de Indonesische keuken naar Arnhem. En al sluit Rasasari nu haar deuren, de inspiratie die zij ons heeft gebracht blijft bestaan.”

 

Arnhems meisje

Een aantal keer per jaar krijgen mensen die bijzonder veel betekend hebben voor de Arnhemse gemeenschap een Arnhems meisje. Het bronzen beeldje is een weergave van het standbeeld dat Joop te Riele in 1980 heeft ontworpen.