Arnhems Meisje voor Ans Speklé en Jan Lareman
5 juni 2024Ans Speklé en Jan Lareman zetten zich al heel wat jaren in voor hun wijk de Geitenkamp. Voor eenzame ouderen en kwetsbare inwoners zijn zij inmiddels uitgegroeid tot een baken van vertrouwen. Hun inzet voor de wijk wordt door de gemeente zeer gewaardeerd, daarom ontvingen beiden uit handen van locoburgemeester Mark Lauriks een Arnhems Meisje.
Locoburgemeester Mark Lauriks: “Ans Speklé en Jan Lareman zijn uitgegroeid tot een begrip op de Geitenkamp. En terecht, want ze zijn steunpilaren van de wijk. Altijd staan ze klaar voor de ander, van eenzame ouderen tot mensen met een laag inkomen. Ook als eigen leeftijd en ziekte dat soms moeilijk maakt. Samen laten ze zien hoeveel het ons brengt om meer naar elkaar om te kijken. Mensen die staan voor méér echt contact. Méér aandacht voor mensen. Méér inlevingsvermogen. Daarmee laten zij écht iets na op de Geitenkamp.”
Jarenlange inzet voor de wijk Geitenkamp
Jarenlang was de tabakswinkel van Ans Speklé en Jan Lareman op het marktplein van de Geitenkamp een echte ontmoetingsplek in de wijk. Toen de winkel in 2012 werd verkocht wilden Jan en Ans voorkomen dat de sociale functie van de buurtwinkel helemaal verloren ging, daarom organiseerden zij een ontmoetingsplek in het multifunctionele centrum de Wetering.
Daarnaast richtten ze zeven jaar geleden de Stichting Eigen Voorziening In Geitenkamp (STEVIG) op. Deze stichting geeft ouderen in de wijk een duwtje in de rug waarmee ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook bieden ze praktische hulp aan buurtbewoners die dat nodig hebben. Er zijn koffieochtenden, er wordt samen boodschappen gedaan en gekookt. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten, van muziek tot ontspanning en lichaamsbeweging. Tot slot verzorgen Jan en Ans verschillende uitjes en brengen ze mensen in noodgevallen snel naar een arts of de apotheek.
Arnhems meisje
Ans Speklé en Jan Larenman werden vorige week donderdag tijdens de opening van de nieuwe keuken in de Wetering, waar ze zich ook lange tijd voor hebben ingezet, verrast met de Arnhemse meisjes. Een Arnhems meisje wordt een aantal keer per jaar uitgereikt aan mensen die bijzonder veel betekend hebben voor de Arnhemse gemeenschap. Het bronzen beeldje is een weergave van het standbeeld dat Joop te Riele in 1980 heeft ontworpen.