Arnhemmers maken kans op gratis boom of vogelhuisje

Arnhemmers maken kans op gratis boom of vogelhuisje

11 maart 2019 Uit Door admin

1000 bomen erbij in Arnhem

Arnhem – Op woensdag 13 maart plant wethouder Cathelijne Bouwkamp samen met kinderen van de Jozef Sartoschool ruim 650 bomen en 700 struiken in Park Sacre Coeur. Dat gebeurt in het kader van Nationale Boomfeestdag. Ook is 13 maart de officieuze start van een project waarbij Arnhemmers kans maken op een boom of nestkast van de gemeente. Via dit project moeten er dit jaar nog eens 350 bomen bijkomen.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Arnhemmers hechten veel waarde aan bomen. Niet zo gek want Arnhem is een groene stad en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Dit jaar planten we daarom weer vele honderden jonge bomen die kunnen uitgroeien tot mooie volwassen exemplaren. Als extra impuls voor onze bomen starten we een project waarbij op zogenaamde ‘hitteplekken’ in onze stad Arnhemmers een boom cadeau kunnen krijgen. Want juist op die plekken zorgen bomen op warme zomerdagen voor schaduw en verkoeling.”

Boom of vogelhuisje cadeau
Het planten van een boom blijkt in stedelijk gebied een effectieve manier om hitte te bestrijden. En aangezien ongeveer 80% van de ruimte in stedelijk gebied in bezit is van particulieren is de gemeente van plan om bomen op particuliere grond te stimuleren. Tegelijk wil de gemeente ook extra plekken creĆ«ren voor vogels om te kunnen schuilen, nestelen of foerageren. Daarom is het idee ontstaan om op plekken in de stad die zijn aangemerkt als hitteplekken bomen en vogelhuisjes cadeau te doen aan Arnhemmers. De exacte voorwaarden om in aanmerking te komen worden op dit moment uitgewerkt. Feit is dat het zal gaan om Arnhemmers die wonen in de zogenaamde oranje of rode gebieden van onze hittekaart. Het gaat dan om wijken als Kronenburg, De Overmaat, Centrum, Spijkerkwartier, Klarendal, ‘t Broek en St. Marten.

Start nieuw bomenbeleid
Ook de avond van woensdag de 13e staat in het teken van bomen. Om 18.30 uur vindt in Molenplaats Sonsbeek namelijk de aftrap plaats voor het nieuw op te stellen bomenbeleid. Het nieuwe bomenbeleid is een initiatief van wethouder Bouwkamp die graag samen met betrokken Arnhemmers in gesprek gaat hoe we met elkaar zo goed mogelijk kunnen omgaan met de bestaande en nieuwe bomen in onze groene stad.