Arnhemmers krijgen langer de mogelijkheid om energietoeslag 2022 aan te vragen

Arnhemmers krijgen langer de mogelijkheid om energietoeslag 2022 aan te vragen

26 januari 2023 Uit Door admin

Arnhemse college hoopt hierdoor meer studenten met een laag inkomen te bereiken
Inwoners van Arnhem die in aanmerking komen voor de energietoeslag van 2022 kunnen deze nog tot en met 30 april 2023 aanvragen. Het Arnhemse college wil Arnhemmers langer de tijd geven om energietoeslag aan te vragen om zoveel mogelijk inwoners van de stad te bereiken. Dat geeft Arnhemse studenten met een laag inkomen ook meer kans om nog een aanvraag in te dienen.

 

Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks: “Ik ben blij dat we al veel Arnhemmers konden helpen met de landelijke energietoeslag en de extra Arnhemse wintertoeslag van €250,- die we daar bovenop doen. Nagenoeg ieder huishouden in onze stad dat recht heeft op de toeslag heeft deze ook gekregen. Toch zijn er nog steeds inwoners die de regeling nog niet hebben gebruikt maar het wel hard nodig hebben, met name uitwonende studenten met een laag inkomen. Voor deze Arnhemmers is er nu extra tijd om de energietoeslag alsnog aan te vragen.”

 

Arnhemse studenten met een laag inkomen

De mogelijkheid om energietoeslag aan te vragen, sloot eigenlijk op 31 december 2022. Sinds november 2022 vallen ook uitwonende Arnhemse studenten met een laag inkomen binnen de regeling voor energietoeslag in Arnhem. Na het sluiten van de mogelijkheid om de energietoeslag aan te vragen, blijkt dat voor de regeling ondanks de communicatie van de gemeente in samenwerking met scholen, studie- en studentenorganisaties minder aanvragen van studenten zijn binnengekomen dan verwacht. Tot nu hebben 600 studenten de energietoeslag aangevraagd, terwijl er rond de 1.000 aanvragen verwacht werden. De kortere aanvraagtijd en de landelijke onduidelijkheid (niet elke gemeente laat studenten met een laag inkomen toe tot de regeling) kunnen daar een rol in gespeeld hebben. 

 

Groot bereik

Buiten de studenten in Arnhem zijn er naar schatting 15.000 huishoudens die recht hebben op energietoeslag in onze stad. Aan ongeveer dit aantal huishoudens is de energietoeslag inmiddels ook toegekend. Dat is een groot bereik van de regeling. Mogelijk heeft een enkeling de regeling nog niet gevonden. Het college hoopt ook deze laatste groep alsnog voor 30 april te bereiken met de energietoeslag van 2022. De energietoeslag voor 2023 kan waarschijnlijk worden aangevraagd vanaf juni van dit jaar, afhankelijk van de wetswijziging die daarvoor is aangekondigd. Meer informatie over de energietoeslag is te lezen op www.arnhem.nl/energietoeslag. Deze pagina wordt de komende dagen aangepast zodat inwoners de energietoeslag 2022 aan kunnen vragen.

 

Maatwerk via Goed Geregeld Arnhem

Voor mensen die niet in aanmerking komen voor energietoeslag, maar door hoge energiekosten wel te weinig geld overhouden in de maand om rond te komen, is een maatwerkregeling beschikbaar via een noodfonds van de gemeente. Dit noodfonds wordt ook in 2023 ingezet en hiervoor kunnen inwoners terecht bij Goed Geregeld Arnhem, dat spreekuren heeft in verschillende wijken. Meer informatie is te lezen op www.ggarnhem.nl/maatwerk.

foto: gemeente Arnhem