Arnhem wint het NK Tegelwippen 2023

Arnhem wint het NK Tegelwippen 2023

15 november 2023 Uit Door admin

460.000 tegels maken plaats voor groenĀ 

Arnhem heeft met glans het NK Tegelwippen 2023 gewonnen, een jaarlijkse strijd tussen gemeentes om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Na drie opeenvolgende edities van de competitie heeft Arnhem zich als groene kampioen gekroond, met een recordaantal van meer dan 460.000 gewipte tegels. Deze groene revolutie heeft niet alleen de stad verfraaid, maar ook de leefbaarheid enorm vergroot.

Een Groen Arnhem

In 2021 en 2022 nam Arnhem al de nummer 1 positie in van Gelderland, maar dit jaar overtrof de stad zichzelf. Met een oppervlakte vergelijkbaar met het GelreDome aan nieuw groen, is Arnhem nu niet alleen groener maar ook aantrekkelijker geworden. Cathelijne Bouwkamp, wethouder klimaatadaptatie, benadrukte het belang van groen voor een prettige, koele en biodiverse omgeving. Ze prees de betrokkenheid van de Arnhemmers, die niet alleen de wens van de gemeente delen maar actief hun omgeving vergroenen.

Enthousiasme Beloond

Wethouder Bouwkamp kondigde aan dat om het enthousiasme te blijven stimuleren, in 2024 wijk- en bewonersoverleggen een bijdrage van 1000 euro krijgen voor het organiseren van groene wijkacties. Dit zal verder bijdragen aan het vergroenen van zowel openbare ruimtes als particuliere tuinen.

Van Tegelophaalservice tot Geveltuinen

Het succes van Arnhem in het NK Tegelwippen blijkt uit de veelzijdigheid van de vergroeningsinspanningen. Niet alleen deden honderden Arnhemmers mee met de gratis Tegelophaalservice, waarbij meer dan 75.000 tegels werden opgehaald, maar er waren ook buurtinitiatieven waarbij honderden geveltuinen werden aangelegd. De gemeente Arnhem droeg bij door maar liefst 25.000 m2 aan verharding in de openbare ruimte te vervangen door groen.

Toekomstige Vergroening

Cathelijne Bouwkamp benadrukte de voortzetting van het vergroeningsinitiatief, zelfs na het succes van het NK Tegelwippen 2023. Arnhem zal ook in 2024 deelnemen aan het NK, en de gratis Tegelophaalservice blijft beschikbaar. De aangekondigde 1000 euro voor groene wijkacties biedt de mogelijkheid om buurt(moes)tuinen te realiseren, geveltuinacties te organiseren of boomspiegels op te fleuren.

Winterse Groenactie

Terwijl Arnhem nog nageniet van het succes van het NK Tegelwippen 2023, kunnen inwoners doorgaan met vergroenen tijdens de winter. Het ideale plantseizoen voor bomen start op 16 december, waar Arnhemmers gratis een boom kunnen ophalen bij de locaties van Natuurcentrum Arnhem.

Conclusie

Het NK Tegelwippen heeft Arnhem niet alleen tot winnaar uitgeroepen, maar heeft ook een groene beweging in gang gezet die de stad duurzaam mooier en leefbaarder maakt. De gezamenlijke inspanningen van de gemeente en haar bewoners beloven een groenere toekomst voor Arnhem, waarbij de aandacht voor het milieu en leefbaarheid hand in hand gaan.