Arnhem verwelkomt extra vluchtelingen op opvangschepen 

Arnhem verwelkomt extra vluchtelingen op opvangschepen 

14 juni 2023 Uit Door admin

Arnhem gaat 360 tot 380 extra vluchtelingen opvangen. Dit in reactie op de toenemende asielcrisis in Nederland. Deze mensen, die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, krijgen per direct onderdak op de Rijnkade. Hier worden deze week twee extra opvangschepen geplaatst. 

Arnhem is een gastvrije stad, en als we vluchtelingen kunnen helpen die anders op straat moeten slapen, dan zullen we dat altijd doen”, aldus Paul Smeulders, wethouder vluchtelingen. “Het is code rood in de asielopvang, daarom nemen wij de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de oplossing. We roepen andere gemeentes op om ook te kijken waar het mogelijk is om deze mensen op te vangen zodat we hen en elkaar helpen.” 

Met de toevoeging van deze twee nieuwe schepen zal het totale aantal opvangschepen in Arnhem uitkomen op zes, vier beheerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en twee door het Leger des Heils. De vluchtelingen zullen beschikken over eigen kajuiten, gemeenschappelijke speelruimtes voor kinderen, hoewel zelf koken op de schepen niet mogelijk is, hiervoor is een gezamenlijke eetruimte beschikbaar.   

Het contract voor deze nieuwe opvang loopt in eerste instantie tot eind 2024, maar er wordt gestreefd naar meer permanente plekken voor de opvang van vluchtelingen op de lange termijn. Uiteindelijk is dit beter voor het welzijn van de vluchtelingen en verminderen de kosten voor de gemeente.  Dit initiatief komt bovenop de al bestaande 2000 opvangplekken in de stad, waarvan ruim 700 zijn bestemd voor ontheemden uit Oekraïne. Met de nieuwe uitbreiding zullen er ongeveer 2500 opvangplekken beschikbaar zijn voor vluchtelingen en ontheemden.