Arnhem vangt meer vluchtelingen op

Arnhem vangt meer vluchtelingen op

14 oktober 2022 Uit Door admin

De nieuwe locatie aan de Doorwerthlaan voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is officieel geopend. Een voormalig schoolgebouw aan de Doorwerthlaan is verbouwd tot wooneenheden en er zijn noodwoningen op het terrein geplaatst. In totaal is er plaats voor zo’n 200 bewoners, die eerder op een riviercruiseschip werden opgevangen. Daarnaast opent binnenkort een nieuwe opvang van het COA.

Wethouder Vluchtelingenzaken Paul Smeulders: ‘Ik ben blij dat we als Arnhem deze mensen gastvrij kunnen ontvangen. Vluchten doe je echt niet zomaar, dan is het prettig om in een veilige haven tot rust te kunnen komen.’

Gastvrij
In de zomer is er hard gewerkt om de locatie gereed te maken. Het schoolgebouw is aangepast, er zijn noodwoningen geplaatst, meubels in elkaar gezet en de buitenruimte is helemaal opgeknapt. Tijdens een eerste kennismaking met de buurt, ontstonden direct initiatieven om samen activiteiten te organiseren. Zoals met de voetbalvereniging Eendracht, die zijn sportvelden direct naast de opvang heeft. Smeulders: ‘Ik zie dat mensen er iets moois van willen maken, hoe moeilijk dat soms ook is. Door samen met je buren leuke dingen doet, voel je je steeds beter thuis. Ik ben er trots op dat Arnhemmers zich zo van hun gastvrije kant laten zien.’

De opening werd opgesierd door een optreden van zangeres Nastya Sulymenko  een van de bewoners van het opvangschip. Zij presenteerde vorige week nog de CD ‘Hope’ en trad eerder ook op bij een benefietconcert voor Oekraïne.

Extra opvang in Postillion Hotel
Op korte termijn komen er nog 160 opvangplekken bij voor vluchtelingen uit andere landen in het Postillion Hotel aan de Europaweg. Het COA wil hier graag 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen huisvesten en 80 statushouders en overige asielzoekers. ‘De vreselijke situatie in Ter Apel, waar vluchtelingen buiten en kinderen op bankjes moeten slapen, dat is niet acceptabel. Daarom zetten we graag een stap naar voren als de omstandigheden daar naar vragen’, aldus Smeulders.

Schone stroom voor vluchtelingenschepen
De twee schepen waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen zijn verplaatst. Ze liggen nu vlakbij de John Frostbrug, tegenover de Melkfabriek. Daar kunnen ze gebruikmaken van groene ‘walstroom’ voor de energievoorziening en zijn de vervuilende dieselaggregaten niet meer nodig. Deze twee schepen blijven nog tot zeker eind 2023 beschikbaar voor opvang. In totaal verblijven er nu 1.795 vluchtelingen uit Oekraïne en uit andere landen, op diverse locaties in Arnhem, en nog eens zo’n 260 bij gastgezinnen.

 

Meer weten over de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne: www.arnhem.nl/oekraine.