Arnhem treft maatregelen voor gastvrije en veilige ontvangst bezoekers
10 juni 2020City-Hosts, aanduidingen op het wegdek en meer ruimte voor terrassen
Met onder andere hulp van City Hosts, extra ruimte voor terrassen en aanduidingen op het wegdek bereidt de gemeente Arnhem zich voor op het moment waarop onder andere horeca, musea en culturele instellingen de deuren weer mogen openen. Deze maatregelen dragen er aan bij dat bezoekers van de stad in Arnhem veilig een terrasje kunnen pakken of kunnen komen winkelen. Als ondernemers, bewoners en bezoekers van de stad de aanwijzingen samen naleven wordt het niet te druk, kan iedereen goed 1,5 m afstand houden en wordt het virus verder ingedamd.
De maatregelen zijn tot stand gekomen in overleg met een vertegenwoordiging van Arnhemse winkeliers (CCA) en horecaondernemers (KHN) ondersteund door Platform Binnenstad Arnhem.
Terrassen
Horecaondernemers met een terras krijgen onder voorwaarden extra opstelruimte voor het terras tot 1 oktober 2020. Een van die voorwaarden is uiteraard dat er voldoende ruimte blijft voor hulpdiensten en dat de ondernemer dit met zijn of haar buren afstemt. Waar meerdere horecagelegenheden bij elkaar liggen, vraagt de gemeente de ondernemers een gezamenlijk plan te maken. Zo kunnen bezoekers veilig genieten van een bezoek aan het terras. Horecaondernemers die al een aanvraag hebben ingediend krijgen deze week een reactie.
Ondernemers die nog geen vergunning hebben aangevraagd, kunnen dit alsnog doen. Voor het centrum maar ook voor de overige delen van Arnhem. Met horecaondernemers met andere plannen dan uitbreiding van hun bestaande terras wordt onderzocht wat kan en wat niet kan. Op deze manier wil de gemeente de horeca zo goed mogelijk ondersteunen om deze ingrijpende crisis door te komen.
City Hosts en aanduidingen op het wegdek als service voor winkelend publiek
Bij de entrees van de binnenstad en/of op drukke plekken, staan vanaf 30 mei in het weekend en tijdens drukke feestdagen City Hosts die bezoekers welkom heten, gastvrij ontvangen en informeren over de situatie in de stad. Deze City Hosts, die werken in opdracht van de gemeente en Platform Binnenstad Arnhem, spelen een belangrijke rol bij het spreiden van het publiek in de binnenstad. Als het bijvoorbeeld te druk wordt in de hoofdwinkelstraat, verwijzen zij de bezoekers naar andere aantrekkelijke delen van de (binnen)stad om te vertoeven, bijvoorbeeld het Modekwartier. Op het wegdek in de winkelstraten worden aanduidingen aangebracht die het publiek vragen zoveel mogelijk rechts te lopen en afstand te bewaren. De gemeente houdt daarnaast voortdurend in de gaten hoe druk het in de stad is en kan zonodig extra maatregelen nemen.
Vaker groen licht voor fietsers en voetgangers, drukke bushaltes aangepast
Om te voorkomen dat fietsers en voetgangers die naar de stad komen te dicht op elkaar staan als zij voor een rood verkeerslicht staan, krijgen zij op een aantal belangrijke kruisingen vaker groen licht. De installaties op diverse kruisingen zijn daar voor aangepast. Dit geldt bijvoorbeeld op de centrumring vanaf het Airborneplein tot en met de Apeldoornseweg en voor de fietsoversteek Oude Stationsstraat – Jansstraat. Omdat de middelbare scholen ook weer open gaan op 2 juni, is ook op een aantal belangrijke schoolroutes de wachttijd voor fietsers verkort. De drukke bushaltes op het Velperplein en op Arnhem Centraal zijn zo aangepast dat instappende reizigers geen uitstappende reizigers tegenkomen. Daarvoor worden extra uitstaphaltes gemaakt.
E-bikes beschikbaar
Inwoners en bezoekers van Arnhem kunnen binnenkort op drie locaties een elektrische deelfiets huren, namelijk bij station Arnhem-Zuid, bij Gelredome en bij Arnhem Centraal (Sonsbeekzijde). Daardoor hoeft minder gebruik te worden gemaakt van het openbaar vervoer. Elke locatie krijgt 8 fietsen die via een app gehuurd kunnen worden. Het gaat hier om een EU-project, genaamd E-hubs.
Loket
Voor ondernemers of organisaties die vragen hebben of hulp nodig hebben bij de voorbereiding op de nieuwe fase die 1 juni in gaat, heeft de gemeente deze week een speciaal loket geopend waarin een multidisciplinair team klaar zit: Loket Anderhalve-meter. Het gaat vooral om vragen rond wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Door al deze vragen te bundelen op één plek worden ondernemers en organisaties snel geholpen en krijgt de gemeente snel zicht op wat er aan vragen en dilemma’s speelt. Het mailadres ondernemen@arnhem.nl fungeert als digitale ingang.