Arnhem strooit zout in hartje zomer

Arnhem strooit zout in hartje zomer

24 juli 2019 Uit Door admin

Een bijzonder straatbeeld vandaag in Arnhem. Er wordt zout gestrooid op de Arnhemse wegen. Niet vanwege gladheid, maar juist vanwege de zomerse hitte. Een strooiwagen van de gemeente strooit zout op verschillende plekken in de stad. Vooral de kruispunten op de hoofdwegen worden aangepakt omdat daar de meeste kans op beschadiging van het wegdek is door de hitte.

In de tropische zon kan de temperatuur van het asfalt tot boven de 50 graden Celsius oplopen. Bij deze temperatuur wordt het asfalt zacht en raakt beschadigd. Om te voorkomen dat het asfalt kapot gaat, zet de gemeente Arnhem strooizout als wapen in.

Zout onttrekt vocht
Een eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt en opneemt. Het strooizout haalt vocht uit de buitenlucht en verkoelt vervolgens het asfalt. Ook vermindert zout het plakkerig worden van asfalt Met name op drukke kruispunten, waar weinig tot geen bomen staan, wordt gestrooid. De zon heeft juist op deze plekken vrij spel.

De gemeente Arnhem houdt de temperatuur van wegen met sensors in de gaten. Wanneer de hitte aan blijft houden, kan de strooiwagen nog vaker worden ingezet.

foto: Schuitemaker