Arnhem legt meer stil asfalt aan in strijd tegen geluidsoverlast

Arnhem legt meer stil asfalt aan in strijd tegen geluidsoverlast

21 juli 2021 Uit Door admin

De komende jaren gaat de gemeente Arnhem meer stil asfalt aanleggen om geluidsoverlast door verkeer tegen te gaan. Hiermee willen ze hinder en gezondheidsklachten bij omwonenden door omgevingslawaai verminderen. Het gaat onder meer om Lange Wal, Ir. van Muijlwijkstraat, Utrechtsestraat, Utrechtseweg, Voetiuslaan, Laan van Presikhaaf, St. Gangulphusplein, Velperplein, Sonsbeekweg en de Velperbuitensingel. Dat staat in het Actieplan Omgevingslawaai 2021-2023.

Goed woon- en leefklimaat

De gemeente wil een goed woon-en leefklimaat voor de inwoners. Daarom trekt het college tussen 2021 en 2023 extra geld uit voor stil asfalt. Dit reduceert het omgevingslawaai bij de woningen die aan de straat liggen. De prijs voor stil asfalt ligt hoger dan de prijs voor standaard asfalt. Wel heeft het stille asfalt nagenoeg dezelfde levensduur als het standaard type asfalt. Uit metingen blijkt dat het aantal bewoners die ernstig hinder ondervindt van lawaai tussen 2011 en 2016 is toegenomen. Dat komt mede doordat kantoren zijn getransformeerd tot woningen. Deze bevinden zich vaak op locaties met extra (verkeers)lawaai. Door nu stil asfalt te gebruiken wordt de hinder van en gezondheidsklachten door omgevingslawaai langs gemeentelijke wegen verminderd.

Levendige stad

De gemeente Arnhem heeft vastgesteld dat het geluid op gemeentelijke wegen niet boven de 63 dB mag uitkomen. Wethouder Cathelijne Bouwkamp: ‘In een stad als Arnhem is geluidsoverlast nooit geheel te vermijden. Geluid hoort bij een levendige stad. Te veel geluid kan echter leiden tot hinder en slaapverstoring, stress en vermoeidheid. Door de geluidshinder te beperken willen we zorgen voor een betere gezondheid en leefomgeving van de Arnhemmers.’