Arnhem kleurt oranje voor campagne tegen vrouwengeweld

Arnhem kleurt oranje voor campagne tegen vrouwengeweld

25 november 2019 Uit Door admin

Op 25 november 2019, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen kleuren het Stadhuis, de fonteinen bij de Markt en de John Frostbrug oranje. Dat gebeurt vervolgens iedere dag na zonsondergang, tot en met 10 december: de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Het oranje aanlichten van deze drie Arnhemse plekken is onderdeel van de VN-campagne Orange the World.

Om precies 18.00 geeft wethouder Roeland van der Zee het startsein door de drie Arnhemse locaties in het oranje te zetten. Iedereen is welkom als hij dat doet op de markt, bij de fontein. Tijdens deze ’16 days of Action’ wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Wereldwijd krijgt é©ź op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes.

Schokkende cijfers
De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Wethouder Roeland van der Zee: ‘Schokkende cijfers zijn het: bijna de helft van alle meisjes en vrouwen in Nederland hebben met geweld te maken. Psychisch of fysiek geweld, maar ook uitbuiting en online criminaliteit. De gevolgen daarvan zijn vaak levenslang merkbaar en hebben ook op latere generaties impact. Daarom zetten wij ons als gemeente in tegen huiselijk geweld. Bijvoorbeeld door hulp, opvang of zorg te bieden. En in het ergste geval een huisverbod.’

Wereldwijd oranje verlichte gebouwen
Arnhem deed vorig jaar ook mee aan de actie. Toen werden de fonteinen bij de Markt oranje gekleurd. Dit jaar wordt de actie uitgebreid. Wereldwijd worden gebouwen oranje verlicht in protest tegen geweld tegen vrouwen. In meer dan 100 landen vinden in de 16 dagen acties plaats. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor, de Niagara Falls en de Erasmusbrug oranje uitgelicht.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland wordt de Orange the World campagne gecoördineerd door Zonta International, UN Women Nederland en de Unie van Soroptimistclubs.

Op de foto de brug van Arnhem naar Westervoort die ook belicht werd in de kleur oranje.