Arnhem klaar voor gastvrije en veilige ontvangst bezoekers

Arnhem klaar voor gastvrije en veilige ontvangst bezoekers

21 april 2021 Uit Door admin

Wegwijzers op en boven het wegdek en ruimte voor terrassen

Met onder meer extra ruimte voor terrassen en bewegwijzering op en boven de winkelstraten neemt Arnhem beproefde maatregelen om de (gedeeltelijke) opening van horeca en detailhandel in goede banen te leiden. Zo kunnen bezoekers van de stad straks op een veilige en verantwoorde manier winkelen of een terras bezoeken.

Wethouder Jan van Dellen van Economische Zaken: ‘Als ondernemers, bewoners en bezoekers samen de aanwijzingen naleven, wordt het niet te druk en kan iedereen 1,5 meter afstand houden. Daarmee houden we corona onder controle. We hebben eerder al gezien hoe goed ondernemers en bezoekers hun best doen elkaar de ruimte te geven. Als we gezamenlijk ons aan de regels houden, kunnen we ook snel door naar een volgende stap.’

De bewegwijzering op de winkelstraten krijgt een opfrisbeurt. Een aannemer zal de stickers, een ontwerp van Platform Binnenstad Arnhem, waar nodig opnieuw aanbrengen. Daarnaast komt er boven de winkelstraten bewegwijzering in de vorm van borden. Die vragen het publiek zoveel mogelijk rechts te lopen en afstand te bewaren. De gemeente houdt voortdurend in de gaten hoe druk het in de stad is en kan indien nodig extra maatregelen nemen zoals de inzet van stewards of cityhosts.

Vergunningen
Arnhem staat klaar om zodra dat mogelijk is horecaondernemers die hun bestaande terras willen uitbreiden een vergunning te verlenen. De gemeente brengt hiervoor geen kosten in rekening. Wel zijn er enkele voorwaarden: er blijft voldoende ruimte voor hulpdiensten en de ondernemer stemt het met zijn of haar buren af. Waar meerdere horecagelegenheden bij elkaar liggen, vraagt de gemeente de ondernemers een gezamenlijk plan te maken.

Tot de sluiting in het najaar maakten ongeveer 90 ondernemers gebruik van de terrasregeling. Het zorgde voor extra omzet en droeg bij aan spreiding van het aantal bezoekers. Wethouder Van Dellen: ‘Voor ondernemers is het mooi dat er nu weer een beetje extra lucht komt. Als gemeente werken we graag mee aan een veilige ontvangst van het publiek. De horeca draagt ook zelf haar steentje bij. Ze heeft via https://gastvrij-arnhem.nl/ een gratis app waarmee bezoekers zich makkelijk kunnen registeren.’

Loket
Voor ondernemers of organisaties die vragen hebben of hulp nodig hebben bij de voorbereiding op deze nieuwe fase, heeft de gemeente een speciaal loket: Loket Anderhalve-meter. Het gaat vooral om vragen rond wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Door al deze vragen te bundelen op één plek worden ondernemers en organisaties snel geholpen en krijgt de gemeente snel zicht op wat er aan vragen en dilemma’s speelt. Zij kunnen terecht via het mailadres ondernemen@arnhem.nl.